2009. október 24., szombat

Sok állat kis helyen

A Koladeo Nemzeti Park mocsarait a bharatpuri maharadzsa hozta létre az 1700-as években a Gambhir és a Banganga folyók eltorlaszolásával, mert kacsákra óhajtott vadászni. A kedvező klíma és a mesterséges tavak a vadászat ellenére egyre több madárfajt vonzottak telelni. A területet 1981-ben nyilvánították nemzeti parkká és 1985-től a világörökség része. A 29 négyzetkilométer bejárásához biciklit szerettünk volna bérelni, ez az ajánlott közlekedési eszköz. Kérésünkre azonban csak egyetlen darabot tudtak bérlésre felajánlani, mert a többi harmincnak sajnos mind lapos volt valamelyik kereke, pumpájuk pedig nincs. Így kénytelenek voltunk ketten osztozni az egyetlen működőképes járgányon, ami egyrészt edzésnek se volt rossz, másrészt kivívtuk a park főutcáján ingázó biciklis riksák osztatlan rokonszenvét és elismerését. A Rajasthant sújtó aszály miatt a vizes területek sajnos összehúzódtak, és ezzel arányosan a megfigyelhető egyedek száma is csökkent, de így is láttunk: rengeteg féle vízi madarat, köztük jégmadarat és fekete gólyát, nagykócsagot, sólymokat, sasokat, papagájokat, pávákat, hatalmas édesvízi teknősöket, vízi kígyókat, antilopot, szarvast, őzt, sakált, mongúzt, majmokat, vaddisznó családot kis malacokkal és egy óriási gyíkot. Mindezt közvetlen közelről, az volt az érzésünk, hogy az állatok kevésbé félnek, mint mi.


ornitológus bevetésen


valamilyen vízimadár és egy antilop


a már Delhiből ismerős papagáj


teknős bevetésen


trópusi hőség



teknősből láttuk a legtöbbet


farkasszemet néz a sólyom


a szarvas is minket bámult


a hangoskodó indiai látogatók szerencsére nem merészkednek a park mélyére


a fekete-fehér gólyát nem sikerült lefényképezni, úgyhogy rajzoltunk egyet


szavanna


a fákon pávák éjszakáznak, csak sajnos nem látszik


Jungle Lodge nevű szállásunk kertjében már-már a nemzeti parkban érezhettük magunkat

2009. október 22., csütörtök

Happy Diwali!


Indiába érkezésünk óta diwali lázban ég az ország. Ez a legnagyobb szabású hindu ünnep, leegyszerűsítve a helyi karácsony. Diwalira épültek a reklámok a tv-ben, és diwali miatt kínált különleges tarifát a hotel tulajdonos, de még a riksa sofőr is. A három napos fesztivált rangjához méltóan Rajasthan fővárosában, Jaipurban töltöttük. Mint kiderült, a diwali akkor az igazi, ha neondíszítésben úszik a város, reggeltől estig mindenki gejl tejporos édességeket zabál, és addig durrognak a petárdák, ameddig a tűzijáték boltokból el nem fogy minden az utolsó rózsapatronig. Még nem fogyott el, mikor nyugodtabb vidékre menekültünk, a madárállományáról híres Koladeo nemzeti parkba, Bharatpurba. 


buli van!



rovid labu tehen, eleg ijeszto



talan meg most is gyujtja



a hotelunk elotti loter



kilatas az ablakunkbol



telthaz



keleti kenyelem



Ronto Pal



egy ujabb monkey temple


az elhagyott epuleteket most a majmok uraljak



csaladi idill



most mi legyen?



tehenek mindig mindenhol



water palace


Jantar Mantar csillagvizsgalo



a varos buszkesege, bevasarlokozpont Pizza Huttal



a vilag legjobb Pizza Hutja


itt jartunk

2009. október 20., kedd

Pushkarban székeltünk

makacs gasztroenterológiai problémáink miatt a hely méretéhez képest sokáig. A város egy tó partjára épült, mely a legenda szerint úgy jött létre, hogy Brahma, a teremtő isten lótuszvirágot dobott a földre. Ahol a szirmok földet értek, víz tört fel a sivatagból. Az éppen kiszáradt tó körül 500 fehérre meszelt templom áll, Pushkar az ország egyik legszentebb helye. Tényleg szép (hát még ha víz is lenne a tóban), pompásan díszített házak alkotják a várost. További nagy előny, hogy kicsi, gyalogosan könnyen bejárható, és tapasztalatunk szerint a települések méretének csökkenésével arányosan az emberek is kevésbé erőszakosak. Itt tartják a világ legnagyobb tevevásárját tíz nap múlva, ami biztos jó buli, de nekünk sajnos pont akkor jár le a vízumunk, úgyhogy tovább kellett állnunk.


testfestékek


oázis


 a pushkari tó


nagyon édes


nem az autóforgalom a meghatározó


lemaradt a kisbivaly


a szövegkiemelő színű turbán balesetvédelmi szempontból is előnyös

2009. október 14., szerda

Kék város, arany város és a legromantikusabb város


Alvó vonaton teleportáltuk magunkat Delhiből a 13 órányira lévő Jodhpurba, Rajasthanba. A város arról nevezetes, hogy a papi kaszt tagjai már évszázadok óta indigóval kevert mésszel festik ki házaikat. Később ebből divat lett, így most már az egész óváros eléggé kék. Ezen kívül büszkélkedhetnek még egy grandiózus erőddel, egy óratoronnyal és India legújabb maharadzsa palotájával, amit 1929-től 44-ig építettek és legalább akkora, mint a parlament otthon. A környék felfedezésére újra motort béreltünk, ezúttal a nép motorját, egy 150 köbcentis Bajaj Pulsart. A nyílegyenes sivatagi utakra nem a legideálisabb választás. A 40 fokban, üveghangon nem sokáig bírta a 70 kilométeres sebességet. 5 órát vesztegeltünk a sivatag közepén víz nélkül, mire segítséget küldtek a kölcsönzőből és visszavontattak Jodhpurba.



az ejszakai vonatozas nem annyira pihenteto


piros mosas a kek varosban


rossz gyerek es jo gyerek


kek a varos


kek a haz is


agyutoltelek


ime, az erod


remekul szorakozunk a sivatagban


a maharadzsa palotaja


o epittette


most az unokaja lakik benne



Következő állomásunk Jaisalmer, Rajasthan legnyugatibb turistacélpontja, a Thar sivatag közepén. Itt elsősorban az aranyszínű homokkőből épült erődben zajlik az élet, kb. 2000-en laknak a falakon belül. A város ideális kiindulópont teveszafarikhoz. A teve megbízhatóbban működik és kevesebbet fogyaszt, mint a motor, viszont nem kényelmesebb és az állandó tevefingszagot sem könnyű megszokni.



egy helyen lassiztunk Anthony Bourdainnel, csak most pont nem volt ott


indul a szafari


teveink es a 8 eves tevehajcsar


bennszulott


a finomabb falatok magasan nonek


sivatagi epiteszet


porta


bizony ez egy antilop, nem am oz


jo a teve profilja


ejszakai taborhelyunk, a fan a hatizsakjaink lognak


homokozo


a tavolban 1000 meteres sziklafalak magasodtak


kishaver


jo reggelt


sut a nap


este tenyleg arany az erod, a kogolyok varjak, hogy az ellenseg fejere lokjek oket


palota az erodben


boreger


a to valojaban 20*20 meter, de a turisztikai kiadvanyokban szeretik igy fotozni az erodot


Jaisalmertől Udaipurig egy sleeper busz plafonközeli alvó kapszulájában verődtünk faltól falig. A menetrend minden racionalitást nélkülöz, buszunk délután háromkor, 50 fokban indult és hajnali négykor érkezett meg. Udaipur a Lonely Planet highlightjai közül az első helyen szerepel, a Rough Guide szerint pedig a legromantikusabb város a szubkontinensen. Itt forgatták az Octopussy című halhatatlan James Bond film számos jelenetét, melyet kérésre a város akármelyik éttermében levetítenek az esti órákban. Jankáék blogjából már korábban kikövetkeztettük, hogy ők is Rajasthanban járnak, de közvetlenül nem sikerült felvennünk a kapcsolatot. Így aztán a puszta véletlennek köszönhető, hogy már az első nap szembe jöttek a Pichola tó két partját összekötő gyaloghídon. A három együtt töltött felejthetetlen nap után mi északra indultunk, ők pedig délnek vették az irányt.



szent koldus


itt jottek szembe Jankaek


a kutyabarat olvasok kedveert


bougainvillea


Pichola to


ghatnak hivjak a vizhez levezeto lepcsosort


magyarok!


a Lake Palace luxusszallokent uzemel, sajnos etterme csak 2000 rupia feletti fogyasztas eseten latogathato


es megsem esett az eso


a sittet minden esetben nok szallitjak a fejukon kislavorban, a talicskat nem ismerik


egy napos kirandulast tettunk egy nagy tohoz, amit az 1700-as evekben hoztak letre ezzel a duzzasztogattal


videk


Rajasthan legnagyobb palotaegyuttese


a legmenobb tablo


postagalamb kalitkak


lanyok


bucsuzunk