2010. február 22., hétfő

A farm, ahol élünk

Nagyon jó végre hetekig egy helyen lakni, szekrényből öltözködni és nyugodt szívvel ráülni a wc deszkára. Minderre Peti apartmanjában, Denpasar külvárosában nyílik lehetőségem. A környék előnye, hogy valódi indonéz árszínvonalon eszünk, internetezünk és mosatunk, cserébe viszont naponta legalább három órát ülünk motoron, bármerre megyünk is. Ezzel persze biztos nem csak mi vagyunk így, a forgalmat elnézve a majdnem félmilliós lakosság minden tagja reggeltől estig motorozik.
Úticélunk általában Bukit, a sziget déli csücske, ahol a zöld mezők sziklafallal végződnek a tengerparton, és minden öbölben egy-egy világhírű hullám törik. A Balit egész évben sújtó turistaáradat szerencsére nem itt, hanem Kután koncentrálódik, ami a hinduizmust és a hullámokat leszámítva pont olyan, mint Siófok.
Legtöbb az ausztrál vendég, de rengeteg az orosz és japán vakációzó is, utóbbiak még szörfözni is fényképezőgéppel mennek, kis, vízálló övtáskával a derekukon. A kedves balinéz emberek  mindenkit szívesen látnak, folyton mosolyognak, nyitottak, szépek és hihetetlenül hálásak néhány indonéz szóért, amiből egészen sok ragadt rám az utóbbi időben. Sampai Jumpa!

tiszta udvar, rendes ház

még a sikátorokban is nagy a forgalom

Peti nem hiába örül

hiszen egész nap itt szörföztünk

oda

vissza

Channel Islands the Rookie 6'4 x 19 1/8'' x 2 3/8'', jb 6'5 x 20'' x 2 5/8'' 

a hindu kegyhelyek sokkal szebbek és hangulatosabbak mint Indiában

cirkáló

magicseaweed.com

téli olimpia, félcső döntő, Bali, reggel 9

Kután te is lehetsz király

extrém horgász

feszített víztükör

Uluwatura talán majd jövő héten evezünk ki

nap

lemente

2010. február 10., szerda

Földön és vízen Miritől Kuchingig

Borneó északnyugati sávját elfoglaló Sarawak Malajzia legnagyobb állama, területe jóval meghaladja Magyarországét, de sokkal kevesebben lakják. A 2,5 milliós népesség egyharmada a látványos tetoválásaikról, hosszú házaikról és félelmetes fejvadász múltjukról híres iban törzshöz tartozik. Bár jelentős részük a misszionáriusok szorgalmas munkálkodásának következtében áttért a keresztény hitre és felhagytak más törzsek legyilkolásával, az általunk megismert ibanok erős, nem múló vonzalmat tápláltak a verekedős filmek, a skandináv death metal és a háziállatként tartott ragadozó halak iránt. A városokat a 26%-nyi kínai dominálja, míg a malájok szinte mindenhol kisebbségbe szorultak. Rajtuk kívül még legalább harminc, saját nyelvvel, kultúrával és életmóddal rendekező kisebb nép él itt. A helyiek körében a maláj kormányzat nem örvend osztatlan népszerűségnek: kitermelik a gazdag kőolaj- és földgázkészleteket, a haszonból szerény 5%-os részesedést juttatva Sarawak államnak, és rekordsebességgel irtják a sok törzs, és több tízezer növény- és állatfaj élőhelyét jelentő esőerdőket.
Borneó időjárása nem túl változatos, a meleg évszakban 40 fok van és gyakran esik, az esős évszakban kicsit kisebb a hőség és még több a csapadék. A rengeteg esőt lassú folyású, iszapos folyók vezetik a tengerbe, amelynek színe és átlátszósága a Balatonhoz hasonlít, így búvárszemüvegeink egyszer sem kerültek elő hátizsákjaink mélyéről.
Jártunk viszont lélegzetelállító barlangokban, sokat hajóztunk fel és le a Rajangon, Malajzia leghosszabb folyóján, találkoztunk a csak ezen a szigeten élő borneói nagyorrúmajommal (proboscis monkey), fürödtünk elhagyott trópusi öblökben és ágyból wifiztünk a progresszív fővárosban, Kuchingban.

első borneói megállónk, a Niah Caves Nemzeti Park

a sötét csík a fán egy hagyaautópálya, egészen fel a lombkoronába

az itt élő sokezer fecske fészke a különleges kötőanyag miatt komoly kereskedelmi értékkel bír, a kínaiak levest és teát főznek belőle

a barlangok egyben fontos régészeti lelőhelyek, itt találták meg Dél-Kelet-Ázsia legősibb (40.000 éves) Homo Sapiens maradványait

a Great Cave-ben nem csak egy ház fér el könnyedén

beférne akár egy lakótelep is

vaku + hosszú expozíció

vasárnapi bevásárlás Sibuban, Sarawak harmadik legnagyobb városában

pacalos tésztaleves reggelire

a Rajang személy- és áruforgalmát hosszú, keskeny és gyors szárnyashajókon bonyolítják

egy falu, egy ház

egész úton épphogy a vihar előtt jártunk, ami nagy mázli, mivel a tetőn utaztunk

a kínai pékségekben minden édes

a ramboutan szinte ingyen van, a sárgarépa és a káposzta luxuscikknek számít

休息在和平

volt erdő, nincs erdő

a hosszú ház lényege a közös veranda

6 sebesség, kuplung, 110cc, tárcsafék, kosár - az ideális robogó

 klasszikus borneói háttér

18. lyuk

hívatlan vendég a hajóállomáson

családi kör

a Bako Nemzeti Parkban

változatos a táj

osztálykirándulás

a vacsorájukhoz mi is csatlakoztunk

Hopp egy légy!

Ez egy húsevővirág!

ez viszont szerencsére nem az

privát öböl

a kihalás szélén álló Nasalis larvatus

Kuching, a legstílusosabb város a szigeten

a nasi lemak egyik fontos összetevője a szárított hal

a laksa gazdag, fűszeres tésztalves szójacsírával, csirkével, tojással, rákkal, citrommal és csípőssel

Szecska mester

old Kuching

A legcikibb dolog Malajziában a náci kultusz. Szinte mindenhol lehet kapni hasonló pólókat, a fiatalok Hitlertől idézgetnek facebookon.

a parlament

halgombócleves, disznónyárs mogyorószósszal és friss cukornádlé

akvárium a guesthouseban

ibanok régen és ma