2010. április 23., péntek

Malájzia kulináris fővárosa

A Lonely Planet leírása alapján már első malájziai látogatásunkkor szerettünk volna eljutni Penangra, most viszont Kuala Lumpurból Bangkok felé haladva kiválóan útba is esett. A nyugati part közelében fekvő kis sziget fővárosa, Georgetown, a kínai, maláj és indiai konyhaművészet fellegvárának számít. Bizonyos piacok és utcai standok csak reggel, mások délutántól késő estig kínálják a friss és változatos finomságokat, és persze remek éttermekből sincs hiány.  A negyven fokos, perzselő forróságban szükség is van rá, hogy az ember néhány óránként egy hideg gyümölcslé és némi étel társaságában kipihenje a városnézés fáradalmait.
Egyik nap körbemotoroztuk a szigetet, de a Georgetownon kívüli látnivalók nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeinket. A területfejlesztés minden jóizlést és tervszerűséget nélkülöz, de a banánlevélben sült puding és a halgombócos tésztaleves „vidéken” is kifogástalan volt.

Denpasarból újra KL-be repültünk

elsősorban vásárolgattunk

sok időt töltöttünk az IT plázában

Vajon ezt megvettük?

vasárnap Georgetownban

kínai templom

zsalugáter

ajtó

előtető

előkészületek a délutáni nyitáshoz

az utcai standok verhetetlenek

de nem higiéniában

szürkület

az sajnos nincs

kanyar

A számlát a felgyülemlett pálcikák száma és színe alapján kell kiegyenlíteni. A két nagy edényben forróvíz lobog, előttük a szószok sorakoznak.

Cheong Fatt Tze, a "Kelet Rockefellerének" háza ma múzeum és luxusszálló

LTP

a város felett

2010. április 12., hétfő

25 kilométer, 6 óra

A cím nem egy sportos kirándulásra vonatkozik, hanem az irreálisan lassú kompútra Bali és Lombok között. A keleti szomszéd sziget természeti adottságokban legalább olyan gazdag, mint Bali, a turizmus, és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra ugyanakkor nagyjából húsz évvel le van maradva. Ennek legfőbb oka Lombok többségében szigorúan muszlim lakossága, akik sokkal kevésbé nyitottak az idegenek felé, mint a hindu balinézek. 
Szerencsénkre a sziget hatékony felfedezésében segítségünkre volt Soma a II. kerületből, aki már két éve Lombokon él, és fontos kapcsolatait többek között körülmetélési ünnepségre vitt ajándék kecskével ápolja.
Mielőtt belevetettük volna magunkat Lombok sűrűjébe, átugrottunk egy partmenti kis szigetre, Gili Trawanganra, ami egy öreges üdülőközpont fiataloknak. A 2,5 óra alatt körbesétálható parton egymást váltják a bárok, hotelek és búváriskolák. Nem is lehet mást csinálni, mint fel alá korzózni, nyugágyakban heverészni, enni, strandolni, búvárkodni és kihasznáni a folyamatos happy hour akciókat. Az egészben az a különleges, hogy a szigeten nincs gépjárműforgalom, az idelátogatók átlagéletkora pedig 25 év. Az öregebbek a szomszédos Gili Menón és a parthoz legközelebb lévő Gili Airon csinálják ugyanezt.

műugró majom

kezdődik a száraz évszak

hajnalban érkeztünk Lombokra

Gili Trawangan a láthatáron

errefelé legelésznek a teknősök

voilá

kb. negyed óránként jöttek fel levegőért

tengeri muffin

a pad

centrum

végül nem sikerült körbebicikliznünk a szigetet, mert beragadtunk a homokba

Gunung Rinjani, 3726 m

Gili nagyon veszélyes, hetekre képes beszippantani a gyanútlan hátizsákosokat, de mi erősek voltunk, és ragaszkodva eredeti tervünkhöz, három nap után továbbindultuk Indonézia második legmagasabb vulkánja, a Gunung Rinjani felé. Gyönyörű utacskákon kacskaringóztunk át a hegy egyik oldaláról a másikra, ahol egy kis faluban, Tetebatuban, a sziget első orvosának nyaralójában töltöttük az éjszakát. Ez a birtok Soma második otthona, itt tanít angolt minden szombaton az 5. és 6. osztályosoknak.

nem lehet elég korán kezdeni a motorozást

lóg az eső lába

át a hegyeken

ömlik a köd

élményfürdő

defekt

A dzsungeles hegyvidék után, ahol még mindig (az esős évszaknak hivatalosan vége van) minden nap esik az eső, délre vettük az irányt, természetesen szörfözési szándékkal. A környezet fantasztikus, a hullámok közel vannak egymáshoz, többnyire jobbosak, kevesebb és kulturáltabb szörfös osztozik rajtuk mint Balin. Alkalmi sporttársaink egyike Rióban és Párizsban ügyvédkedik, a Világbanknál dolgozó haverunkkal pedig a gazdasági válságról beszélgettünk két hullám között.
Aki élőben kiváncsi az idilli Lombokra, siessen, már épül a nemzetközi repülőtér, és 20 évnyi lemaradását sajnos 2-3 év alatt fogja ledolgozni.

megérkeztünk

képződmények

Tud valaki kölcsönadni?

hazai pálya

Grupuk Bay

kiugrottunk szörfözni

volt hullám

az egyik utolsó:



szopóka

a naplemente dombtetőről az igazi

az emberek a kis szigeten éjszakai halászathoz gyújtottak lámpát

Híresek lettünk

Nyilatkoztunk egy 70.000 példányban megjelenő jávai újságnak. Valószínűleg azt mondjuk, hogy "nem félünk a terroristáktól", de szívesen várjuk a pontos fordítást.