2009. augusztus 15., szombat

Istanbul képekben

Holnap délután továbbutazunk Delhibe. Internethozzáférésünk bizonytalanabb lesz, főként, hogy Delhiből valószínűleg egyből elindulunk a Himalája felé. Búcsúzóul itt van néhány kép Isztanbulról.
Egyébként ma nem sok újdonságot ettünk. A napot kedvenc lahmacunosunknál kezdtük, ahol muszáj volt berendelni még egy májas lepényt is, ami már nem esett annyira jól. Emiatt estig csak teát és frissen facsart narancslevet ittunk, narancsfacsaróval van tele a város. Este egy viszonylag steril salátabárban kóstoltunk véigig különböző dolgokat, egy taboulet féleséget, zöldbabos citromos cuccot, joghurtos madársalátát, rizzsel töltött paprikát és szőlőlevelet. Finomabbak voltak, mint az otthoni török büfékben. Utána belefutottunk egy csapat rohamrendőrbe majd egy tüntetésbe. Emiatt megváltoztattuk útvonalunkat és szembe jött egy leves bár, 33 féle levessel. Ezeket különböző méretű papírpoharakban szervírozzák savanyúsággal. Végül egy híg spenótfőzelék szerűséget kaptunk, nem érte meg. Hazafelé betértünk még egy hatalmas baklavázóba, ahol tömény pisztáciarudakat választottunk, ízre pisztáciás marcipánra hasonlított leginkább. Luca még evett egy barackot és ittunk egy-egy Efes márkájú sört, ami a repülőút óta állandó társunk.
Érdekesség, hogy az éttermekben és büfékben, meg ahol még lehetséges, folyamatosan zene tv megy, kizárólag helyi, vagy régió beli előadókkal. Egyetlen angol nyelvű számot nem hallottunk, amióta itt vagyunk, pedig minden kocsiból bömböl a zene, a plazma tévéken pedig pörög a music box. Reggeli közben szállásadónk alig akarta elhinni, hogy nem ismerjük dj Aligatort Iránból, aki valójában Ali, az aligátor pedig egy állat.

Blue Mosque by night

ebben az utcában szállt meg a spanyol királyné nemrég

park

behajtás csak balról

kidőlt hajó

felüljáró

a házunkkal szembeni kis mecset

csíííz

utca

választék

Grand Bazaar

ötórai ima

a leglerohadtabb lakóház amit láttunk

grillhajó

backgammon

pecások

a legvidámabb pecás

rossz környék

Galata Tower

nagyváros

rohamosztag

Luca

nosztalgiavillamos

baklava teával

híd a Boszporusz felett

9 megjegyzés:

  1. Comment helyett egy kis információ a többi olvasónak egy hajnali telefonbeszélgetés nyomán: LucaJanó - némi késéssel - szerencsésen megérkeztek Új Delhibe, ahol a reptér halljában interneten keresztül foglaltak maguknak egy kétcsillagos szállást (hat kemény dollár!), azután elindultak taxit keresni. Ezen a ponton beszéltünk, ma még biztos nem indulnak a hegyek felé, mert alig két órát aludtak a gépen, de holnap valószínűleg... Delhiben pillanatnyilag éjjel-nappal 27-29 fok és záporeő-zivatar. Az óra 3,5 órával előrébb jár a budapestinél... A többit majd ők!

    VálaszTörlés
  2. Na most végre sikerült újabb információt szerezni, bár meg kell valljam, vasárnap hajnaltól mostanáig (kedd estig) elég sok hülye gondolat futkározott az agyamban... Ugyebár ott hagytuk abba, hogy Janóék elindultak taxit keresni... Mi van ha a taxis elvitte őket egy - A gettómilliomos filmből ismerősnek tekinthető - helyre, és elvette mindenüket, elhajította a mobilokat, ezért nem hívhatók...
    Nos a történet majdnem így kezdődött: LucaJanó felszálltak egy helyi buszra, és elindultak a városba... Hőség plusz eső, a busz egy gőzfürdő... Az út pedig el a gettók mellett, sártengerek mellett... Janóék - ahogy tudom - eléggé kilátástalan hangulatban keveredtek el végül egy turista irodába, és ott akartak szállás, majd a hegyek felé induló buszjárat után érdeklődni (ezek szerint a neten csak kinézték a hat dolláros szállást, mégsem foglalták le), ám az iroda tulajdonosa rákérdezett, hogy mi dolgotok Nektek itt a mocsokban, mi a francnak akartok maradni??? Nyilván volt neki egy-két - a helybelieknek eladhatatlan - útja a kashmiri Srinaggarba, így rábeszélte a frissen érkezett hátizsákos túristákat, hogy ne is aludjanak egyet se Delhiben, repüljenek azonnal Kashmirba, az csudaszép, fantasztikus élmény, hogy egy hajón alhatnak egy családnál, és közel van már a cél is, a Himalája...
    És lőn. Csak az maradt ki a számításból, hogy Kashmir majdnem másik ország (egyik felét India felügyeli, a másikat Pakisztán), és itt egyetlen szolgáltatóval sincs a T-Mobile-nek roaming megállapodása, vagy ha van, akkor se jön be a kapcsolat... Én közben küldözgettem a visszajelzést kérő SMS-eket, de láttam, hogy azok nem érnek célba, Janóéknak a házigazdájuk viszont megígérte, hogy rövidesen átviszi őket egy másik hajóra, ott lesz internet, és életjelt küldhetnek haza... Nos, mire átjutottak a másik hajóra, áramszünet lett, nem internet, úgyhogy végül kedd este 18:47-kor Janó elkérte a vendéglátójuk telefonját, és elküldte ezt az SMS-t: "Szia, jól vagyunk, a telefonunk nem mukodik, internethez sem jutottunk eddig. A 00919469249951 számon vissza tudsz hívni."
    Visszahívtam, és hát Tőle tudom ezt a mesét, tényleg nagyon jól vannak, csodálatos a hely, még két napot biztos itt töltenek, de alkudoznak a családdal, lehet, hogy többet is... Pénteken (vagy később?) azután az uticél Kargil, onnan pedig Leh, Padam majd Zangla ahol a kolostorban beszállhatnak a Csoma's Room projektbe, vagyis Körösi Csoma szobájának a renoválásába. (Ld.: http://csomasrum.kibu.com)...
    Persze ez még nem biztos, mert miközben mindenki megszállottan kereste az eltünt gyermekeket, Luca édesanyja, Mária - nem közvetlenül a helyszínről, mert ott elromlott a generátor, így momentán nemcsak villany, de műholdas telefon sincs - olyan információkhoz jutott, hogy az idén már nem épül tovább a szoba, így LucaJano akár meghallgathatja egy alkalmi turista-irodás valamilyen máshova szóló - soha viszza nem térő - rendkívüli ajánlatát... Ezt az infót persze még meg kell erősíteni, minden esetre ezen az internetes felületén ez már nem csak a blogolvasóknak, és a vándorkért aggódóknak szól, hanem közvetlenül Neked Luca és Neked Janó, nem biztos, hogy épp Zanglába kell keverednetek, ha ott leállt a tábor... Persze ha meg akarjátok nézni a vályog-kolostort, az más...
    És hát elnézést, hogy a telefonon szerzett információkat itt sebtiben közreadom, és lelövöm a következő posztot a blogban, de ezt csak addig teszem, amíg Ti nem juttok internethez, és hát van mit posztolni így is, egyebek mellett a nyilván fantasztikus felvételeket!!! No meg, hogy miket ettetek ;-)

    VálaszTörlés
  3. héj,
    mielőtt aszthinnétek, hogy csak a szüleiteknek írjátok a blogot (akik úgyis állandóan csak aggódnak, és mindennap esemest követelnek, és ezért még haragudni sem lehet rájuk, elvégre - többek között - ezért vannak), jelzem, hogy vége a szigetnek, és már megin folyton a gépelőtt ülök, éshogy én tudom, hogy az ember nem azér nem posztol, mer nincs internet (az ugyanis a közhiedelemmel ellentétben mindenhol van), hanem azér, mer lusta, meg azér, mer egy csomó jobb program van, de írni mindennap kell, legfeljebb csak később teszitek fel ide, értve vagyok? és a zaftosabb sztorikat is kéretik kiteregetni, úgyám.
    i

    VálaszTörlés
  4. ja majdnem elfelejtettem, frankók a képek, nyilván, de a képaláírásokon kicsivel többet is lehetne gondolkodni (mondjuk annyit talán nem mint a blog címén...), a "behajtás csak balról" vagy az "ebben az utcában szállt meg a spanyol királyné nemrég" például már egész jó, az "utca", "park", "felüljáró" viszont felejtős. egyáltalán nem könnyű feladat, de az utifotó ettől lesz érdekes. mára befejeztem a szagértést, izgalmakat kívánok, sokat.
    i

    VálaszTörlés
  5. Imre koszonjuk a szagertest! Raadasul a posztok egy reszet mar valoban meg is irtuk, de internet mostanaig tenyleg nem volt, ugyhogy csak most fogunk feltolteni ket posztot.

    Papa!
    A blog tobbi olvasoja valoszinuleg nem izgul annyira, mint a szulok (Iminek ebben is igaza van), ezert is jelentkeztunk vegul mas telefonjan, nem azert, hogy megird helyettunk a torteneseket. Maskor legy szives ne, kulonben mostantol szukszavubbak leszunk telefonon. Raadasul a tudositasod kisse pontatlan (mivel egy rovid beszelgetesen alapszik), ugyhogy mostantol mi meselunk, amit persze KOMMENTELNI lehet, sot, mindenkit erre buzditunk.

    VálaszTörlés
  6. Na, akkor egy comment:
    nézem a csónak (grillhajó) képet, és ízlelgetem a szót... azt, hogy GRILL törökül úgy mondják, hogy BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM? Szerencse, hogy nem ez a török jövevényszó a magyarban!

    VálaszTörlés
  7. Remeltuk, hogy valaki eszreveszi a feliratot! :)

    VálaszTörlés
  8. Minden feliratot észreveszek ám, még azt is, hogy ott a villamos is taxi, csakhát - - nyilván, mert sinen jár - azt írják rá, hogy TAKSIN ;-)

    VálaszTörlés
  9. Nekem a cipősarkak tetszenek nagyon. Azért van belőlük akkora választék, mert a hosszú ruha alól csak az látszik ki, és lehet cserélgetni őket egy-egy cipőn? :)

    U.i.: Ha receptet vagy történetet is kaptok egy-egy ételhez (pl.: az érett avokádó puha vagy a kókusztejet csak a legvégén kell hozzáadni a curry-hez), azt is nagyon szivesen olvasnám! Babavárósan új szakmán gondolkodom, és a szakácsmesterség befutónak tűnik:)

    VálaszTörlés