2009. augusztus 21., péntek

Jók a programok

Csak sok a katona. Kashmir India egyetlen többségében muszlimok lakta tartománya, amire egyrészt igényt tartana Pakisztán, másrészt a helyiek független országként kezelik, az indiaiakat kicsit le is nézik. Most biztonságosnak mondják, állítólag a katona is viszonylag kevés, legalábbis ahhoz képest, hogy pár éve mennyi volt. Karchi ettől függetlenül folyamatosan visz minket mindenfelé, ha véletlenül más dolga van, akkor öccsére, Babura bíz minket. Jártunk már a híres Mughal birodalom idején épült függőkertekben, a környék legnépszerűbb mecseténél, voltunk piacon, bejártuk a tavat shikarával, de a legnagyobb élmény a hegyi kirándulás volt. Nagyjából 3700 méterig másztunk fel egy hegyivezetővel, és nomád cigányoknál teáztunk. Holnap reggel 5-kor indulunk és egy három napos túrát teszünk ott lovakkal, sátrakkal fel a gleccserekig. Ha valakit pontosan érdekelne, Sonamargból kezdünk mászni, a nap legmagasabb pontja a Rampa Pathri hágó lesz, ami 14200 láb, vagyis 4330 méter, az estét pedig a kicsit lejjebb fekvő Vishansar tó partján töltjük. Másnap továbbmászunk a Kishansar tóhoz és a gleccserekhez, utána visszamegyünk a táborba pisztrángra horgászni és megint ott alszunk. Harmadnap lejövünk, vissza Srinagarba és hétfő reggel indulunk tovább Kargilba.
A politikai helyzetnél egyébként lényegesen veszélyesebbnek tűnik a közlekedés, ami ráadásul baloldali. Az utakon osztoznak a gyalogosok, kutyák, tehenek, biciklik, riksák, rengeteg SuzukiMaruti Alto, nagy Tata terepjárók, fehér Ambassador tisztviselői kocsik, buszok, és rendkívül erőszakos katonai jeepek, teherautók, tetejükön méretes gépfegyverrel. A követési és kikerülési távolság rendszeresen tíz centin belül van. A járművek legfontosabb felszerelése a duda, index és fék helyett is ezt használják. Ha nem egyértelmű a szituáció, akkor a dudálásnál erősebb jelzés a villogás.


Mindenfele katonak









Mughal Gardens






White Mosque





Piac





A fenti utcai bufet mar bevallaltuk, a lentit viszont meg nem




Kirandulas Sonamargban



Hegyivezetonk


A nomadok egyik faluja


Vendeglatoink







Karchi

Amikor nem erunk haza ebedre, etelhordo termoszban kuldenek velunk kajat


Az utak veszelyesseget ehhez hasonlo bolcs tanacsokkal probaljak csokkenteni. Eddigi kedvencunk: BE MR LATE, NOT LATE MR

Jellegzetes helyi teherauto


8 megjegyzés:

  1. csak most tudtuk megnézni a képeket, éjjel jöttünk meg rovinjból. respekt a fotókért, főleg, h nem bélyeg méretben kerülnek fel.
    jó mulatást, hiányoztok mindenkinek!

    d

    VálaszTörlés
  2. Mesebeli tájakról, emberekről mesés fotók - Á is gratulál. Ne spóroljatok a felbontással, ebből bármi lehet :)
    Remélem lábatok, hasatok bírta a hegyi megpróbáltatásokat, ugye minden OK?
    Jankáékkal találkoztok? Ők himalájáznak. Itthon minden békés.

    CsókA

    VálaszTörlés
  3. Koszonjuk, remekul vagyunk. Janonak kicsit betett a magaslati levego, de a gyogyszer segitett. Mar Kargilban vagyunk, idealis atutazovaros, holnap meg itt maradunk. Pihenunk, mosunk, internetezunk, es felfedeztunk egy isteni ettermet. Valahol biztos sikerul Jankaekkal talalkozni elobb-utobb. Minden kep megvan raw-ban is :)

    Puszi mindenkinek!

    VálaszTörlés
  4. Hi, jó hallani a megkerült hegyikecskéimről :)
    Értsem úgy, hogy nem is mentek vissza Srinagarba, hanem új cél van már kitűzve? A kertben lakó erkélyládátokban nyílik a rózsa, olyan édes, mintha nekem adtad volna. T-Mobile sárga csekk jött, fizessem, vagy már utalva lesz?

    VálaszTörlés
  5. Teo szerint az NG-be is beférnének a fotók... Ami azt illeti, tényleg fantasztikusak!

    VálaszTörlés
  6. lucajano írta (tegnap): "Pihenünk, mosunk, internetezünk..." Én ez utóbbit várnám... Kargilban már este 7 óra, ideje lenne, hogy felkerüljenek a 4600 m fölött készült képek, és a hozzájuk tartozó poszt... No meg, hogy hova-merre tovább, hol keressünk Benneteket a Google Earth-ön holnap, holnapután...

    VálaszTörlés
  7. Ujra internetcafeban, meg mindig Kargilban. Egyebkent az internet lassu, nyogvenyelos, nincs energiank mindent posztolni, sok dolgunk van :)
    De most tesszuk fel a kirandulast. Egyebkent nem lehetne ide beilleszteni egy google earth, vagy google maps gadgetet, amin latszana, hogy merre megyunk?

    Luca Anyacskanak:
    Srinagarba mar nem megyunk vissza, a kovetkezo allomas valoszinuleg Padum, ami zsakutca. Onnan visszajovunk ide Kargilba, ami nem is baj, mert szeretjuk. Aztan Leh.
    A T-mobilt hivd fel legyszi, hogy mi ez a csekk, mivel kb. egy honapja adtam nekik csoportos beszedesi megbizast. Orommel hallom, hogy a rozsam jol erzi magat. Kepzeld, itt majdnem ugyanolyan viragok vannak mint otthon, pedig valami egzotikusabbra szamitottam.

    Puszi,

    Luca

    VálaszTörlés