2010. április 12., hétfő

25 kilométer, 6 óra

A cím nem egy sportos kirándulásra vonatkozik, hanem az irreálisan lassú kompútra Bali és Lombok között. A keleti szomszéd sziget természeti adottságokban legalább olyan gazdag, mint Bali, a turizmus, és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra ugyanakkor nagyjából húsz évvel le van maradva. Ennek legfőbb oka Lombok többségében szigorúan muszlim lakossága, akik sokkal kevésbé nyitottak az idegenek felé, mint a hindu balinézek. 
Szerencsénkre a sziget hatékony felfedezésében segítségünkre volt Soma a II. kerületből, aki már két éve Lombokon él, és fontos kapcsolatait többek között körülmetélési ünnepségre vitt ajándék kecskével ápolja.
Mielőtt belevetettük volna magunkat Lombok sűrűjébe, átugrottunk egy partmenti kis szigetre, Gili Trawanganra, ami egy öreges üdülőközpont fiataloknak. A 2,5 óra alatt körbesétálható parton egymást váltják a bárok, hotelek és búváriskolák. Nem is lehet mást csinálni, mint fel alá korzózni, nyugágyakban heverészni, enni, strandolni, búvárkodni és kihasznáni a folyamatos happy hour akciókat. Az egészben az a különleges, hogy a szigeten nincs gépjárműforgalom, az idelátogatók átlagéletkora pedig 25 év. Az öregebbek a szomszédos Gili Menón és a parthoz legközelebb lévő Gili Airon csinálják ugyanezt.

műugró majom

kezdődik a száraz évszak

hajnalban érkeztünk Lombokra

Gili Trawangan a láthatáron

errefelé legelésznek a teknősök

voilá

kb. negyed óránként jöttek fel levegőért

tengeri muffin

a pad

centrum

végül nem sikerült körbebicikliznünk a szigetet, mert beragadtunk a homokba

Gunung Rinjani, 3726 m

Gili nagyon veszélyes, hetekre képes beszippantani a gyanútlan hátizsákosokat, de mi erősek voltunk, és ragaszkodva eredeti tervünkhöz, három nap után továbbindultuk Indonézia második legmagasabb vulkánja, a Gunung Rinjani felé. Gyönyörű utacskákon kacskaringóztunk át a hegy egyik oldaláról a másikra, ahol egy kis faluban, Tetebatuban, a sziget első orvosának nyaralójában töltöttük az éjszakát. Ez a birtok Soma második otthona, itt tanít angolt minden szombaton az 5. és 6. osztályosoknak.

nem lehet elég korán kezdeni a motorozást

lóg az eső lába

át a hegyeken

ömlik a köd

élményfürdő

defekt

A dzsungeles hegyvidék után, ahol még mindig (az esős évszaknak hivatalosan vége van) minden nap esik az eső, délre vettük az irányt, természetesen szörfözési szándékkal. A környezet fantasztikus, a hullámok közel vannak egymáshoz, többnyire jobbosak, kevesebb és kulturáltabb szörfös osztozik rajtuk mint Balin. Alkalmi sporttársaink egyike Rióban és Párizsban ügyvédkedik, a Világbanknál dolgozó haverunkkal pedig a gazdasági válságról beszélgettünk két hullám között.
Aki élőben kiváncsi az idilli Lombokra, siessen, már épül a nemzetközi repülőtér, és 20 évnyi lemaradását sajnos 2-3 év alatt fogja ledolgozni.

megérkeztünk

képződmények

Tud valaki kölcsönadni?

hazai pálya

Grupuk Bay

kiugrottunk szörfözni

volt hullám

az egyik utolsó:szopóka

a naplemente dombtetőről az igazi

az emberek a kis szigeten éjszakai halászathoz gyújtottak lámpát

10 megjegyzés:

 1. Gyönyörűűűűűűű! Mekkora zuhanyt talált Luca! De a teknősökkel búvárkodás a legvonzóbb. Meg lehetett simogatni őket, vagy fürgébbek? Fantasztikus, ahogy a hegygerinc felfogja a ködöt.

  Hullámok gyönyörűek, szörfösök még inkább :))

  CsókA

  VálaszTörlés
 2. Viki a minap hullámvölgyről és hullámhegyről írt (http://egyhospitaleragondolatai.blogspot.com/2010/04/camino-duro.html), s lám - sok egyéb mellett - Nálatok is szó esik ilyesmiről, igaz, más értelemben ;-)

  De ha nem vagyunk ennyire földhöz-(vízhez)-ragadtak, akkor megint három posztot, három hangulatot ötvöztetek egybe, és - vikis-értelemben - mindhárom hullámhegy... Tényleg: volt olyan valahol/valamikor az elmúlt nyolc hónap során során, hogy hullámvügyben éreztétek volna magatokat?

  VálaszTörlés
 3. Elkéstetek, telket inkább tíz éve kellett volna venni... Megnéztem a fotón látható ingatlanos weboldalát, egy 500x800 méteres telekért közel félmillió dollárt kérnek, vagyis az ingatlankereskedők már - nem is picit - beárazzák, hogy lesz itt nemzetközi reptér...

  VálaszTörlés
 4. Áááááá, imádom a képeiteket! Ugye van egy kis photoshop rajta??? :) Nem lehet minden ilyen gyönyörűen zöld, kék, sárga, stb.?!

  Vigyázni a motorozással! A párom szintén járt Balin és Gili Trawanganon. Papucsban motorozott, ahogy a helyiek. Olyan baleset lett a vége, hogy hetekig feküdnie kellett... Részletek itt: http://www.396nap.ahogyerzed.hu/ikreator/ahe/cms_pub/content_548-hu.html.

  További jó utazgatást!

  Mindig várom az új bejegyzéseiteket! :)

  Zizi

  VálaszTörlés
 5. Sziasztok!

  Olvasunk még titeket, hiába nem kommentáltuk yogjai kiruccanásotokat. Samu elkezdett fogzani időközben, az komoly dolog, mert fáj neki szegénynek és persze tőlünk vár rá gyógyirt, amit nem nagyon tudunk megadni...az első lecke türelemből és fájdalomból (bár lehet, hogy az a megszületés volt..).

  Méghogy "csak" búvárkodni lehet! Ilyen gyönyörű teknősökkel úszkálni! Tiszta szivből odakivántuk magunkat a fotók láttán - nekünk csak cápa jutott, és azzzal nem úszkáltunk együtt szivesen.

  "Lumba-lumba" nézésre is kihajóztunk egyszer, de nem láttuk őket. Ti láttatok delfineket? Indonézül tanulgattok? Csoda egyszerű egy nyelv, nem? Anno úgy éreztem, hogy néhány kint töltött hónap után alapfokon simán lehetne már beszélni.

  Ati nálunk a családi pénzügyes, de ha kerestek beszállót lomboki földvásárláshoz...talán lehet róla szó...jó alternativájának tűnik a balatoni nyaralónak. :)

  Puszi nektek!

  Karola, Kacsa és Samu

  VálaszTörlés
 6. Lecseréltem a háttérképemet (:

  VálaszTörlés
 7. Nagyon szépek a képek, látom rendszeresen volt "obi csere". pussz, Janka

  VálaszTörlés
 8. janó, ha eddig nem is, de mostmár kicsit irigyellek titeket.

  d

  VálaszTörlés
 9. Haho!

  A mi hatterunk a "kezdodik a szaraz evszak" :)

  "Obi csere" hahaha, szerencsere minimalizaltuk egy univerzalis utazo optika beszerzesevel meg Kathmanduban. Azota csak keves feny eseten kell cserelni. Fotoshop nem jellemzo, kiveve a viz alatti kepeken.

  Az indonez nyelv tenyleg allati egyszeru, az ettermi, bolti es motorszervizes parbeszedeink a vegere angol szo nelkul folytak. Delfint meg Malajziaban lattunk, azota nem, capat viszont tobbszor is.
  A teknosokkel szerettuk volna huzatni magunkat, de folyton fenyegetoen szembe fordultak, ugyhogy vegul nem piszkaltuk oket.

  Harom nap mulvara saccoljuk a kovetkezo posztot.

  Puszi!

  VálaszTörlés