2010. július 23., péntek

Vadnyugat

Szecsuán nyugati széle nagyon kemény hely. Több mint tíz napig tartózkodtunk 3500 méter fölött, ahol a talaj egész évben fagyott, fa nem nő, vad kutyafalkák elhullott jakokból lakmároznak az út mentén, az emberi tetemek eltakarításáról pedig keselyűk gondoskodnak. A lakosság természetesen éppoly kemény, mint a környezet. Legelterjettebb közlekedési eszköz a ló és egy helyi gyártmányú, elpusztíthatatlan motor, melyen szériatartozék a nagy teljesítményű hangszóró és a könyékig érő, kormányra erősített bundakesztyű. A kalap kötelező viselet.
A fárasztó oxigénhiány és a zord klíma ellenére nagyon tetszett nekünk ez a vidék. Az egész országra jellemző erős katonai és rendőri jelenlét a tibeti határ közelségének ellenére se volt nyomasztó, szabadon motorozhattunk a végeláthatatlan sztyeppéken, noha Kínában külföldieknek – megfelelő engedély hiányában – szigorúan tilos bármilyen gépjárművet vezetni. A kolostorokban se kértek már belépőt, és a szerzetesek hálószobájától kezdve, pincétől a padlásig barangolhattunk a hatalmas épületegyüttesekben.
Szintén nagy élményt jelentett első találkozásunk az igazi szecsuáni konyhával, amiről nagyon szívesen írnánk részletesebben, de sajnos nem vagyunk elég képzettek hozzá. Minden esetre igaznak találtuk a helyi mondást, miszerint „Kína a jó ételek hazája, de az ízek Szecsuánban laknak.”

Érkezésünkkor "féreggyökér" lázban égett Nyugat-Szecsuán. A tibetiek kiássák és jó pénzért eladják a kínaiaknak, akik a tradícionális orvoslásban hasznosítják. Mire a végső fogyasztóhoz eljut, aranyárban van.

díler

pihenő a buszúton

a 66-os úton

temetés

temető

off road

távirányítóval

nem találunk szavakat

jakpásztorok nyári szállása

így kell elképzelni

őslakosok

Litang, 4200 méter

a piros és a sárga hódít a kolostorokban

Buddha szabadságon

happy meal

szerzeteske

Litang locals

kártyázgatnak, elvannak

cumulonimbus

várjuk, hogy újra előjöjjenek a mormoták

ez már egy másik városka, Tagong

tibeti enteriőr (szállásunk dormitóriuma)

a környéken rengeteg a kolostor

ez egy másik

If you want anything else just point or ask

az állandó imamalmozás jó karban tartja az időseket

a napszakácstól jobbra

és balra

ezt nem úsztuk meg szárazon

4 megjegyzés:

  1. Jól elaltattátok a gyanakvásunkat, azután tessék: egyszercsak nagy titokban fellőttök egy újabb posztot az eddigi leglélegzetelállítóbb fotókkal! Nem is tudom melyikre szavaznék, féltucatnyi első helyezettem is van.

    A Litang kép nem ezek közé tartozik ugyan, de egy sor kérdést gerjeszt: Mi ez a rengeteg madzag? Elektromos vezeték lenne? Nem semmi lehet a mágneses erőtér... És milyen aranyszobrocska áll a háztetőn a sarokra ráhelyezve? Csaknem a féreggyökérkereskedelemből gyűlt össze?

    Nyissunk egy online féreggyökér webshop-ot!!!

    VálaszTörlés
  2. Bevallom, mint afféle betűfaló (a csodás képek ellenére) az étlapnál időztem a leghosszabban. Bábelnél jól megszívtuk :)

    Nem látszik olyan erősnek a kínai jelenlét, mint gondoltam. Vagy csak nem azt fotóztátok?

    A tibeti enteriőrt bevállalnám, marha hangulatos.

    CsókA

    VálaszTörlés
  3. Tényleg nehéz szavakat találni...

    VálaszTörlés
  4. the west is the best :)
    gyonyoru hegyek es jok a jakok!

    Brbi

    VálaszTörlés