2010. augusztus 11., szerda

A pandák fővárosa

Az időszámításunk előtti 5. században alapított Csengdunek van mit felmutatnia a helyiek és turisták számára egyaránt. A China Daily napilap szerint az ország negyedik legélhetőbb városa, és ezt elsősorban a csengduiek nyugodt és kedélyes attitűdjével magyarázzák. Mindezt egy 11 milliós metropoliszban külső szemlélőként nem olyan könnyű észrevenni, de az egymást érő teltházas teaházakban naphosszat üldögélő emberek arcáról, vagy az ötszáz asztalos hotpot éttermek fél napon át zabáló, tízfős asztaltársaságaiból tudtunk következtetni.
A kulináris élvezetek (és a pekingi vonatcsatlakozás) mellett számunkra is a Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding nevű létesítmény miatt volt a város kihagyhatatlan. Itt található ugyanis a legnagyob fogságban élő óriáspanda populáció, vagyis itt lehet a legtöbb, legjobban tartott, kiegyensúlyozott, változatos korú pandákkal a természetes élőhelyükhöz hasonló környezetben találkozni. És ez bizony nem akármi, mert a pandák köztudottan a legaranyosabb állatok a világon.

főtér

a parkokban zajlik az élet


bármi megtörténhet

citrom és krizantém

népszerű teaházi elfoglaltság a fültisztíttatás

professzionális sárkányeregetők

Hol vannak már?!

először a kamasz pandákat találtuk meg

Széles körben terjesztett jótanács, hogy a pandaparkba korán reggel, etetésre érdemes odaérni. Mivel a tömegközlekedés később indul, minden hosztel a saját taxiszolgálatát erőlteti.

valójában a pandák egész nap csak esznek

ami nem csoda, hiszen az alacsony tápértékű bambuszból naponta 14 kilót kell elfogyasztaniuk


a pandacsempészetért halálbüntetés jár

elvétve vörös pandákkal is találkozhatunk

tésztaüzem

felüljáró alatt

A szecsuáni hotpot. Még annál is sokkal finomabb, mint amennyire jól néz ki!

6000 éves tálka a Szecsuáni Tartománi Múzeumban

elefántcsont káposzta a Csing dinasztia korából

11 megjegyzés:

  1. első!

    A teaházi fültisztítás elég bizarr...

    VálaszTörlés
  2. Az enyém a pandavár, tied a pandalekvár játékot órákig el lehetne nézni ;-)

    Az elefántcsont káposztán az a káposztalepke-szerűség is elefántcsont?

    VálaszTörlés
  3. baromi aranyosak a pandák:)szuperek a képek.üdv. Juci

    VálaszTörlés
  4. Tudok Budán egy hot potos éttermet, egyszer az utazók és a hívek elmehetnének oda :)

    az elefántcsont káposzta fantasztikus!

    CsókA

    VálaszTörlés
  5. ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ! Csengdu az álmom a panda rezervátummal!!! :) A hétvégén voltam a schönbrunni állatkertben és életemben először láttam pandát, ami dream come true volt. Igaz ott csak két panda van, az egyik ráadásul elbújt szóval nem sokat lehetett látni belőlük.

    A jó hírem pedig, hogy a Goldenblog Helyi érték kategóriájában bejutottatok az 50 blog közé! Nem hiába jelöltelek titeket! Itt az infó: http://goldenblog.hu/2010/megvan-a-helyi-ertek-kategoria-50-es-listaja

    A zsüri közé is beválasztottak, szóval fogok rátok nyomni egy szavazatot!

    Üdv,

    Zita

    VálaszTörlés
  6. Ja, a panda videó számomra Oscar díjas! Mostmár 100% tuti, hogy az első távoli hely, ahova el fogok menni, az Chengdu lesz! Imádom ezeket az állatokat. Fantasztikus karakterek. Szerintem egész nap ott leszek a rezervátumban. :)

    Két hete jött haza a párom Kínából (Guangzhou) és ő is volt egy nagy szafari parkban, ahol szintén volt néhány panda, viszonylag "természetes" környezetben. Nekik is mondták, hogy a pandák egész nap esznek, alszanak és kakilnak. :)

    VálaszTörlés
  7. A pandacentrum tényleg fantasztikus, annak ellenére, hogy mi a lehető legrosszabbkor mentünk. A tavasz a párosodási időszak, és az újszülöttek 100-150 nappal később jönnek világra, így ősszel és télen érdemes odalátogatni, ha az ember igazán kicsi pandákkal szeretne találkozni. Ráadásul ilyenkor a klíma is kellemesebb. Ha pedig valaki nem éri be a látvánnyal, párszáz yuanért meg is lehet ölelni őket:)

    Zizi, köszönjük a jelölést és a szavazatot, drukkolunk, hogy mihamarabb meglátogathasd a pandákat!

    A káposztán a lepke is elefántcsont, sőt, retek is volt, és azon is mászott egy aprólékosan megmunkált elefántcsont féreg.

    VálaszTörlés
  8. ne má... Felnagyítva látom, hogy ezen a káposztán még egy lepkeféleség van, plusz egy szöcske is... Bár a bogarak miatt nem, de amúgy simán beleharapnék, annyira élethű... (és ha tényleg nem valósi, akkor máris faragtathatnék elefántcsontból magamnak egy protkót...)

    VálaszTörlés
  9. Gratulálok! A Goldenblog "Helyi érték" kategóriában bejutottatok a 10-be, 7.-ek lettetek. Infó: http://goldenblog.hu/2010/vegeredmeny-a-helyi-ertek-kategoriaban

    Zita

    VálaszTörlés
  10. Óriási és lelkesítő!
    Újra és újra köszönjük a nevezést, a szavazatról nem is beszélve!

    VálaszTörlés