2009. szeptember 15., kedd

Leh-Manali highway

Útikönyvünk elején a 41 kihagyhatatlan dolog között tartják számon az indiai Himaláját átszelő autóutat, de lehet, hogy mi inkább kihagytuk volna. Nem tudjuk érzékletesen leírni, hogy mennyire félelmetes és kényelmetlen az optimális esetben 16 óráig tartó 475 kilométeres buszút. A körülményeket nehezítette a folyamatosan szakadó eső, ami a magasabb részeken átváltott havazásba. A hegyekről lezúduló iszonyatos mennyiségű víz többször tolta meg a buszunkat a pár száz méterrel alattunk futó folyó irányába. A Manali előtti utolsó hágót a hó annyira eltorlaszolta, hogy egy éjszakára az út menti menekülttábor szerűségben kellett meghúznunk magunkat. Szerencsések voltunk, hogy jutott kettőnknek egy ágy, ami fölött nem ázott át éjjel a plafon. 24 óra késéssel, másnap délután érkeztünk meg Manaliba.


ejjeli menedekhely

volt aki meg a kulcsot is bezarta a kocsiba

a birkak is meg voltak illetodve

egy kalyhanal melegedett mindenki

egesz jo volt a hangulat

az ut lezarva

potyautasokat kaptunk

potyautasok kiszallnak a sajat elakadt buszuknal

vegre atertunk a hagon

utasellato

8 megjegyzés:

  1. Innen messziről nézve tényleg hangulatosnak tűnik az egész, bár ha a képeken az ember figyeli Lucát, (akár hátulról) akkor még a tartása is mérhetetlen fáradtságról, fásultságról árulkodik... A kimerültséget ő, az úttalan utat leginkább a "potyautasok kiszállnak..." aláírású kép érzékelteti.
    És az a zarándok-szállás... Gorkíj sírva könyörgött volna egy ilyen élethelyzetért az Éjjeli menedékhely megírása előtt! (A mindenféle alak nyomán eszembe jut a szereposztás vége a drámában: "Néhány mezítlábas, sem nevük, sem szerepük nincs"
    Jó, hogy túl vagytok ezen az egészen, és végre megjelent a hágó túloldalán a zöld, s megérkeztetek az örök tavaszt hirdető Manaliba. De azért fáradtság ide, két napi kimerültség oda, gondoljátok el, hogy milyen érzés lesz nyugdíjas napjaitokban ezeket a képeket böngészni! ;-)

    VálaszTörlés
  2. Helló!!!!!!!nagyszerűek képek, elképzelhetetlen messziségben vagytok, alig várom hogy megöleljelek Benneteket! Puszi, de ezer: Angimama

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok!

    Köszönöm az üzenetet, mindent bepótoltam. Remek a blog, a fotók is nagyon tetszenek. Gyönyörű helyeken jártok, az meg kell hagyni. Innentől követem az eseményeket. Vigyázzatok magatokra!

    VálaszTörlés
  4. héló,
    tudjátok minek örülnék? ha az - amúgy festői - tájképek mellett ti is többet szerepelnétek. pl Janó most egyetlen képen sincs rajta.
    amúgy minden ok!
    tartsatok ki!

    d

    VálaszTörlés
  5. Mi az, hogy Bendzso nincs rajta egyik képen sem? Ott ul szurke pulcsiban az 'egy kalyhanal melegedett mindenki' képen! Vagy a piroskabatos-kotottsapkas volna ő?
    ;-)

    Remélem, a hideg ido miatt azért nem kell tul nagy csomagokat cipelnetek...

    Hianyoltam egyébként az utasellato-menut!
    ;-)

    VálaszTörlés
  6. Sziasztok!

    Mindenkivel szivesen talalkozunk az India-Indonezia tengelyen meg melott hazamennenk!

    A legegyszerubb utasellato menu, amit mindenhol lehet kapni rizs lencsevel. Altalaban a lencsen kivul valamilyen zoldseges trutyit (mondjuk kaposzta es krumpli)is adnak hozza. Mindehez chapati (sima lepeny) mindig van, de reggelire szoktak csinalni egy vastagabb, olajban sult lepenyt is (parantha), amit megtoltenek krumplival, karfiollal vagy sajttal.

    Koszonjuk a jokivansagokat, mindenkit puszilunk sokszor!

    VálaszTörlés
  7. há'vakujjak meg, ha látom a Jancsót valamelyik képen, de lehet.
    mindegy, várjuk az újabb poszt.

    VálaszTörlés
  8. Sárospatakról küldöm forró hullámaimat felétek, eljöttünk felugossylacázni Á-val. Itt éppen dögmeleg van, izzadunk helyettetek is.
    Nemtom, tudjátok-e, hogy Tibetet lezárták a külföldiek elől, aki bújt, aki nem állapot van az október 1-ejei kínai nemzeti ünnep kapcsán. Hiába, sem Európában, sem Ázsiában nem könnyű elegánsan viselkedni, amikor a lopott kolbász kilóg az ember zsebéből.

    Jó lenne már valami melóhoz és ezzel zséhez jutni, Kínában nagyon szívesen összefutnék veletek.

    Számolgatom a napokat, hogy milyen jó sok élményt szívtok fel a begyetekkel az utsó bejegyzés óta - annál több klassz mesét és fotót kapunk majd. További élménydús napokat, éjeket. fiatalok.

    Ezer és millió
    CsókA

    VálaszTörlés