2009. szeptember 27., vasárnap

Shimla és a kisvonat

Shimla csendes hegyi falu volt egészen addig, míg 1817-ben a britek fel nem fedezték kellemes klímáját és szép fekvését. Rövid időn belül divatos üdülőhely, majd 1864-től a brit gyarmati kormány nyári székhelye lett. Most egy furcsa egyveleg klasszikus angol épületekkel, decens főutcával és szarszagú, zsúfolt nyomornegyedekkel. Disszonáns hangulatunkat erősítette a folyamatos köd és a mindenütt jelen lévő majmok, akik miatt az összes épület sűrűn be van rácsozva. Fontos politikai szerepe miatt 1903-ban egy keskeny nyomtávú erdei vasúttal kötötték össze Shimlát Kalkával, ahonnan vonatot váltva Delhi 5 óra, Chandigarh pedig 40 perc alatt elérhető. Ezen a kisvonaton, hivatalos nevén a Viceroy toy trainen ülünk, miközben ezt írjuk.

foter

bazaar

ket fajta majom el Shimlaban, ezek az aranyosabbak

tarajos diszgardista

A domb tetejen all Hanuman, a majomisten temploma. A legenda szerint itt pihent meg, miutan gyogyfuveket gyujtott a Himalajaban Rama serult batyjanak, Lakshmananak. Es ittfelejtette a labnyomat.

a majomtemplom kornyeken rengeteg a pimasz majom

Boldog Dusherat Mindenkinek!

jaj, a seggem

a Viceregal Lodge volt a brit alkiraly szekhelye majustol novemberig

ma kutatokozpont, PhD utan lehet ide bebocsatast nyerni

csigalepcso

mai meghivott eloadonk

Shimla a paraban

kozelrol

meg kozelebbrol

a konyvtar es a kereszteny templom

kisvonat a reggeli kodben

tobb mint 100 alagut es majdnem 1000 hid van a vonalon

9 megjegyzés:

  1. Megnyugtató, hogy az alkirályok megadták a módját a nyaralásnak. A ködös-vonatos kép nagyon jól sikerült. További minden szépet és jót!

    VálaszTörlés
  2. Sziasztok, esetleg egy phd a jó klíma kedvéért? A szószék kifejezetten jól áll Luccnak. Vagy maradtok a szószoknál? Apropos, tegnap nem is ettetek, vagy csak velünk nem osztjátok meg? A majmok vannak olyan pimaszok, mint Gibraltárban?
    Klassz a hely, klasszak a képek, a Ti kinézeteteket diplomáciai okokból nem méltatom, pedig... ;-)

    Tegnap du. angiztam, sáráztam meg sanyiztam - utóbbinak nyílt fotókiállítása, úgyhogy serénykedjetek, sosem lehessen tudni. Mindenki érdeklődve és gyönyörködve követi utatokat. Én persze irigykedem is vastagon, de a többiek jó fejek.


    CsókA

    VálaszTörlés
  3. Wifi van a kisvasúton??? Vagy csak írni írtátok ott és máshol töltöttétek fel?! Kis- és nagyvasúttal Delhi már csak néhány óra - írjátok, lehet, hogy arrafelé tartotok? Bíztatóbb közlekedés, mint Manaliból busszal, az megint kimerítő lenne... (És még bíztatóbb, mint motorral, de erre nem térnék vissza ;-))
    Nálunk a jövő hét Bükfürdő és Röjtökmuzsaj, vezérigazgatói találkozó, előre tudom, hogy ott is rengeteg majom lesz, köztük jónéhány pimasz is...
    P.P.

    VálaszTörlés
  4. Ismét jók a képek, és látom most megint melegebb helyeken jártok. Engem érdekelne mi is pontosan ez a dushera? A piramis kövön ülő majom melyik fajta?:) Továbbra is vigyázzatok magatokra! ghettopeace itthonról

    VálaszTörlés
  5. Íme, dushera -
    http://www.indoindians.com/festival/dushera_fest.htm
    A csavargók fordítsák csak minden energiájukat felfedezésre :)

    CsókA

    VálaszTörlés
  6. hangulatos kis helynek tűnik. már régóta meg akartam kérdezni, h miért nincsenek ékezetek a képaláírásokon, valami technikai oka van?

    VálaszTörlés
  7. A "meg kozelebbrol kep" (felnagyatás után) órákig elnézhető... Kíváncsi vagyok miképp lehet egy építési engedélyt elintézni Indiában, és mit kell papírra vetni egy statikusnak. Az embernek az az érzése, hogy ez addig áll így, amíg valaki kimegy a "teraszra" (erkélytákolmányra, akkor az egész építmény lezúdul a szakadékba...

    VálaszTörlés
  8. Már bocsánat, de azon a tenger gyümölcsei tálon most a "lábnyomát" vagy a lábfejét hagyta itt Hanuman???

    VálaszTörlés
  9. Sziasztok!

    A majmok ugyanolyan pimaszok, mint Gibraltarban.

    Shimlanak tenyleg van hangulata, de nem egyertelmuen jo.

    Delhiben vagyunk mar, es szeretnenk a vonatot megtartani elsoszamu kozlekedesi eszkoznek. A riksa utan persze.

    A szoveget laptopon irjuk, magyar billentyuzettel, de a kepalairasokat bonyolult lenne egyenkent odamasolni. Az internetkavezoban pedig nincsenek ekezetes betuk sajnos. Bar heber billentyuzet a komolyabb helyeken elerheto.

    Friss beszamolo Chandigarhrol valoszinuleg egy oran belul!

    Puszi!

    VálaszTörlés