2009. szeptember 30., szerda

Szingapúr vagy Dunaújváros?

Nagy várakozásokkal érkeztünk Chandigarhba. Mióta Sári felhívta rá a figyelmünket utánaérdeklődtünk egy kicsit. A megkérdezett indiaiak szerint Chandigarh olyan, mint Szingapúr, minden tiszta és rendezett, zöld, az utcán tilos köpködni és cigarettázni, tehát állati tiszta. Európát is ilyesminek képzelik el. Mindemellett ott vannak a híres Le Corbusier épületek, számos színház és múzeum, az egyik prospektus alapján az ország kulturális fővárosa. Csalódnunk kellett. Szingapúrban még nem voltunk, de Chandigarh szerintünk inkább Dunaújvároshoz hasonlít. Mindenki állást foglalhat a képek alapján.

Chandigarht az ötvenes években építették fel, mivel India és Pakisztán szétválásával Punjab elvesztette eredeti fővárosát, Lahoret, és az elcsatolt területekről érkező menekülteket is le kellett telepíteni valahova. Le Corbusier koncepciója szerint a város egy élő organizmus, vagyis kell, hogy legyen feje (kormányzati negyed, a fenti narancssárga rész), szíve (piactér, a középső narancssárga,17-es szektor), tüdeje (a parkok és a város közepén végigfutó folyóvölgy) és keringési rendszere (az úthálózat). Jelenleg a város 60, összevissza számozott szektorból áll.

to a varos tetejen

borbely

Chandigarh fo nevezetessege Nek Chand varosi hulladekbol epitett szoborkertje, a Rock Garden

Mr. Chand, nyugdijas hivatalnok, titokban kezdte epiteni a kunyhoja korul 1965-ben

Eredetileg csak egy kis kertet tervezett

de nem birta abbahagyni

mire 1973-ban ratalaltak

a kert mar 12 acre volt

bar teljesen illegalisan epult, az onkormanyzat felkarolta a vallalkozast, 50 munkast es rendszeres fizetest adtak a muvesznek

a park vedjegyenek szamito szobrok

kocsogkezu

lemezborito

bougainvillea kert

vegul a barna kiskutyanak is sikerult felmasznia

kormanyzati epulet, Le Corbusier-t egy eromu hutotornya inspiralta

a makett

varostorteneti muzeum

terkep szovetbol

matrix

az alkotast 1997-ben avattak fel, jol megviselte az elmult 12 ev

a hires rozsakertben 1600 fele tovig metszett rozsat csodalhattunk meg

buszpalyaudvar

szinhaz

a foteren

a varos szive

17-es szektor

a mozaik nem rossz

Az elmult 6 het legocsmanyabb szallasat sikerult kiberelnunk, a teraszos manali szobank aranak duplajaert. Ugyanis Chandigarh India 2. legdragabb varosa (a legdragabb Mumbai, a 3. Shimla).

ez is csak azert volt megfizetheto, mert valojaban egy templom zarandokszallasa

megyunk vissza Delhibe, a vonat kenyelmesebb, mint a busz

13 megjegyzés:

  1. Dunaujvaros (leanykori neven Sztalinvaros) szinten az otvenes evekben epult es sok mindenhez szolgaltak az eromu hutotornyok modellkent. Meg szoborpark is van, nem is akarmilyen hulladekbol, ocskavasbol... A parhuzam azert is talalo, mert a varos hatvan eve csak amortizalodik, nincsenek mai epiteszeti vallalkozasok, minden rozsdasodik, oregszik, pusztul... Ez az ami nincs igy mondjuk Szingapurban!
    Delhi - gondolom - csak atmeneti, a blog egy menekulessel indult, nem hinnem h. azota minden megvaltozott volna. Merre tovabb?
    P. P.

    VálaszTörlés
  2. A hideg napok utan hogyan birjatok a fulledt meleget Delhiben? A buz es mocsok a tuzo napon 37 fokos hosegben meg elviselhetetlenebb lehet...

    VálaszTörlés
  3. Janó, a terepszínű nadrágot érte víz amióta legutóbb beszéltünk róla?

    Mi a baj a szállodaszobával? Még keltetőgéppel is felszerelték!

    VálaszTörlés
  4. igazán rendesek vagytok h Sári csettintésére odarohantatok, innen elég jók azok az épületek, de a távolság szépít, nem de? Angimama

    VálaszTörlés
  5. Na, nekünk is véget ért a röjtökmuzsaji "majomparádé". Az egyik szponzor kitalálta, hogy vezetői döntési tréningekhez a legideálisabb eszköz a póker (hogy miképp, azt ld. develor.hu/poker - azonosító: vezig, jelszó: develor), és a helyszínen megrendezte az első magyar vezérigazgatói pókerbajnokságot...
    Ma hajnalban úgy álltam fel az asztaltól, ahogy ideiglenes azonosítóm ezt szerényen érzékelteti ;-)

    VálaszTörlés
  6. Vicces, Pécsről jövet ma átjöttünk Dunaújvároson, de azt bámultuk, hogy valami nagy felületről feketén füstölt. Szőnyegbombázás? arlóégetés? Le Corbusier maníros bűnöző, gimnáziumban egy teljes művészettörténet-órát huzakodtam Ervinke nénivel (beccó, így kicsesztek vele a szülei), mert modern építészetről korábban apukám sokat mesélt, nagy ismeretanyaggal, meggyőzően. Szegény Ervinke néni.

    A nyugdíjas bácsi nálam nyert, eszembe juttatja Gaudí Güell kertjét Barcelonában, ami némiképp tudományosabb meg profibb, de ennek a története elragadóbb. (Különben is, ha Gaudí nem kertel annyit, talán a Sagrada Familiát nem hagyja szégyenszemre ott felibe.)

    Pécs csodás volt, Legiék mellett az idő is a tenyerén hordozott bennünket, és kiderült, hogy pont az ottalvós éjszakánk utáni reggelen van a pécsi régiségvásár... Na jó, csak hat darab kistányér, de fillérekért.

    A csajjal éttermet kellene nyitni, olyan vacsorákat varázsolt, s a ház, amit megszerzett nekünk éjszakára, maga a gyönyör. De a kedvességük vitte magasan a prímet. Hát igen, a csütörtöki németóráról lecsúsztam, de mindjárt írok egy csoporttársamnak, hogy adja meg, mit pótoljak.

    Holnap folytatom az irányvadászatot, most három nap net nélkül telt.
    BedeMarcinak tetszik a blogotok, aszonta az anyája :)

    Vasárnap Rékáéknál nyílt színi gyerekfürdetés (=keresztelő) és egy kis családi happyzés lesz. Ő is követi az utazásotokat, ha a kiscsajok hagynak neki időt. Gergely is üdvözöl benneteket a hollandiai olvasók nevében.

    A Narancsban vannak mindenféle különböző pl. akár horgászos cikkek, ha valamelyik témára bővebben rácuppannátok, lehet, hogy bevennék. Explorer magazint megkérdezzem? Ott egy helyes PR-es lányt ismerek.

    Megyek csucsukálni.

    CsókA

    VálaszTörlés
  7. Helo Mindenki!

    A jonak tuno epuleteket mind felraktuk, egyebkent a varos egy hatalmas lakotelep, amibe elfelejtettek jardat tervezni.

    A nadrag mar ketszer is jart mosodaban. A keltetogepet nem hasznaltuk, mert olyan hangos volt, mintha egy vonat robogott volna a fejunk mellett, es vizet kopott.

    Delhiben vagyunk, ma este indul a vonatunk Jodhpurba, reggelre erkezik meg. Utitervunk naponta valtozik, de legfrissebb verzio szerint most megnezzuk Rajasthant, onnan Agra es Varanasi erintesevel felmegyunk Nepalba. Nyugatrol kelet fele keresztulmegyunk az orszagon es Darjeelingnel visszajovunk Indiaba. Korulnezunk Sikkimben, majd lemegyunk a Ganges deltajahoz tigrisnezobe es Calcuttabol elrepulunk Bangkokba. Vagy elhajozunk.
    Ez alkalommal tobb idot adtunk Delhinek, vannak itt szep latnivalok es jo ettermek. Viszont a klima, a szagok es fokent az emberek elegge elviselhetetlenek, folyamatosan traktalnak mindennel. A vonaton majd osszerakjuk a posztot.

    Udvozoljuk a hollandiai olvasokat, Bede Marcit (mi is szeretjuk az o blogjukat) es persze mindenkit, aki ideteved. A blogon kivuli publikacios lehetosegek is erdekelnek.

    Puszi!

    VálaszTörlés
  8. Na sziasztok!
    (Sára vagyok amúgy, de persze Olivér nevében is.)
    Megtisztelő, hogy szenteltetek nekem egy megállót csodálatos utazásotokból. És ráadásul ilyet! Tökéletes diplomaajándék.(Tegnap volt az osztóm, nagyot mulattunk) Nagyon köszi!!!(:(:
    Azért biztos furcsa élmény egy ilyen utópisztikus városban sétálgatni. Kipróbálnám egyszer. A képek csodásak mint megszokhattuk. Persze a kiskutyás nyert! Valamint felhívnám a figyelmet Luca gyönyörűséges ruhájára. A "de nem bírta abbahagyni" című kép(Janó a kedves elefántal)címlapfotó! Szupersármőr!
    Hiányoztok ):
    Puszi

    VálaszTörlés
  9. Tegnap volt Gandhi születésnapja, nem volt vmi nagy ünneplés ez alkalomból Delhiben?
    A bangoki beszámolóra nagyon kiváncsi vagyok!
    Üdv

    VálaszTörlés
  10. Ti is hianyoztok! Boldog diplomaosztot Sari! Ha valami unneples van, akkor lehetetlen odaferni (igy jartunk a dusheraval is), Gandhi szuletesnapja szamunkra annyit jelentett, hogy minden zarva volt.
    Mindjart jon a Delhi poszt, mi pedig mar a sivatagban, Rajasthanban vagyunk.

    Csok!

    VálaszTörlés
  11. Ha Rajasthanban vagytok, akkor ugye ez azt jelenti, hogy szerencsésen megoldódott a délelőtti elakadás... Félek, hogy erre nem tértek majd ki a Delhi postban, úgyhogy ha belefér még az internet-kávéházas időtökbe, egy válasz erejéig vázoljátok már, hogy megszerelték-e a lerobbant motort, kaptatok-e másikat, vagy éppenséggel átnyergeltetek-e tevére vagy elafántra :)?

    VálaszTörlés
  12. Nofene, Indiaban is talalhato LeCorbusier-épulet? Mert az egyértelmu, hogy manapsag mar nagy a mozgas: tegnap a Nagyenyed utcaban a Dominique Perrault tervezte irodahaz-facade elott autoztam el, ma pedig mar a szintén altala megalmodott luxemburgi épuletbol kommentelek. :-) S Eiffel? Vagy o tényleg csak Budapestig jutott? (Valahol olvastam, hogy a Nyugati pu. nem is az o terve, csak kivitelezo cégén keresztul van koze hozza.)

    VálaszTörlés
  13. Nem csak epulet, de az egesz utopisztikus varosterv is az o agyszulemenye.

    A motor ezuttal vegleg beszart (az indiai motorgyartas alacsonyabb minosegu termeke, egy Pulsar), de kuldtek segitseget a kolcsonzobol, meg aznap hazajutottunk. Most tevere valtottunk egyebkent. Lassabb, de joval megbizhatobb es kevesebbet fogyaszt.

    VálaszTörlés