2009. november 17., kedd

Főváros

Kathmandu elég kicsi, az agglomerációt nem számolva körülbelül egy óra alatt át lehet sétálni egyik végéből a másikba. Az északi részén található a turisták kiszolgálására berendezkedett Thamel negyed, ahol a szokásos termékek és szolgáltatások (hegymászó felszerelések, pashmina sálak és pulóverek, tigris balzsam, izraeli, olasz, francia, kínai, tibeti és helyi éttermek, borbélyok, gyümölcsfacsarók, utazási irodák stb.) a szokásosnál nagyobb mennyiségben és magasabb színvonalon vannak jelen. A szűk utcákon naphosszat hömpölyög a világ minden részéről (de főleg Japánból és Franciaországból) idelátogató kalandturista.  Szerencsére mi nem itt laktunk, hanem délen, a Freak Streeten, amit a helyiek a 60-as, 70-es években az utcában tanyázó „freak” nyugati hippi hordákról neveztek el.  Túl sok időt egyébként nem lett volna érdemes Kathmanduban vesztegelni, mi mégis ezt tettük, az elhúzódó fényképezőgép vásárlás miatt. A majdnem két hét alatt végül a városból is sikerült kijutnunk egyszer-kétszer, és felfedeztünk néhány különösen bájos és háborítatlan falucskát.


A Freak Street legendas sutizoje, a Snowman. Az evtizedek ota valtozatlan minoseg es design toretlen nepszerusegnek orvend a kulfoldiek es helyiek koreben egyarant. Valoszinuleg meg sokaig fog kazettarol szolni itt a Doors.

 
 ropogos halsnack

 
 Thamel

 
 galambok a teren

 
 stick food a Freak Streeten

 
sajat erkely

 
 a varos tele van ehhez hasonlo kis terekkel

 
 Momotarou restaurant, Kathmandu

 
 elotte



 kozben


utana

 
 Patan, az egykor rivalis varosallam mara osszenott Kathmanduval

 
 Grrrhhhrhhr

 
 Durbar Square, Patan

 
 mint a verebek

 
 pinyo

 
 born to be wild

 
 eszpresszo

 
 hogy legyen mit ajandekozni az isteneknek

 
 Tongba, a tibeti sor: fa krigliben nagy adag erjesztett malata, amit a termoszban felszolgalt forrovizzel kell izles szerint felontogetni. Nagyon savanyu es budos, Janonak izlik.

 
a benzinkuthoz allo sor vege

 
 ciki a chopper, de kenyelmes

 
 Golyofej

 
 aki orokke ilyen arcot vag

es a tobbiek:

 

 

 

 

 

 
 itt laknak

 
 countryside

 
 Panauti utcain

 
 ommmmmm


 Shivapuri nemzeti park

 
 ropogos szojabab paradicsommal, hagymaval es sok-sok chilivel

 
Freak Street

10 megjegyzés:

  1. Janó, nekem az "előtte" jobban tetszett, de nyilván az "utána" kényelmesebb. Meg azóta, gondolom, kicsit összeborzolódott, tehát janósabbá vált. Hallom, most 6 napig ismét kiszálláson lesztek, távol az elektronikától. Lucus, remélem, nem nepáli sört lehet csak az úton inni, mert akkor te, a nézésed alapján legalábbis, szomjanvesznél.

    A mostani eresztésből az ujját szájához tévő megszeppent fiúcska, Grrhhrr, a vizezős nyakkendős gyereksereg és a házak a domboldalban a kedvenceim.


    Szép álmokat, jó utat.

    CsókA

    VálaszTörlés
  2. Hiszitek vagy sem, amikor ifjú koromban (ngyjából vesztegzár alatt, hisz olyan nagy utazásokról akkoriban nemigen lehetett álmodni), belegondoltam, hogy a Föld melyik pontján szeretnék élni: Nepál jött ki... Képzeletemben egy kis világtól elzárt mesebeli királyságnak tűnt az egész, ahol biztosan minden annyira jó!!!
    Most már látom: nem olyan ez a világ, mint amilyennek elképzeltem. Egészen más. Már királyság sincs, ha jólveszem az adást, most épp valami szocializmus-féle szorult oda a magas hegyek közé... De - nézve a képeiteket - mégis olyan qrva jónak tűnik!!!
    Grrrhkrrrhommmmmm...

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok!
    A borbély a szakálladat is levágta, Janó? Nem volt ijesztő, hogy egy idegen matat az arcodon borotvával?

    A chopper miért ciki? Szerintünk nagyon jól néz ki, mi birnánk. Samu valószinűleg kevésbé..

    Milyen idő van arrafelé? Itthon már jönnek a borongósabb, esősebb napok, habár a minap is még sütött a nap és sokalltuk a kabátot séta közben.

    Puszi,
    KarSaKacs

    VálaszTörlés
  4. Hehe, úgy tűnik az idióta grimasz fényképezés közben családi örökség nálunk:) Jók a képek nagyon, viszont ez az új felbontás beállítás szarabb lett. Nekem tetszett, hogy jó nagy képeket lehetett nézni, így most vagy kicsi vagy, ha ránagyítok akkor ugyanúgy kell görgetni, akkor se elég nagy sztem, és a tetejébe még kockás is vmiért...
    Vagy ez csak nálam jelentkezik?

    A sok gyereket vmi iskolánál kaptátok el?

    Nálam a vénverebes kép a nyerő!

    VálaszTörlés
  5. Hallló! Próbáltalak ma hívni, kevés sikerrel. Ha letelepednétek, nyissatok benzinkutat! Megint elég jók a képek, de nekem is jobban tetszettek a régebbiek (nem téma, hanem felbontás és minőség szempontjából)

    VálaszTörlés
  6. Sziasztok!

    Visszajottunk a hegyek kozul, de maris megyunk tovabb Kalkuttaba. Ez egy 2 napos utazas lesz, 8 ora busszal, es 18 vonattal. Reszletes beszamolot csak ott fogunk tudni feltenni.

    Mi a problema a kepekkel? Igy is nagyobb, mint a monitor, nekunk pedig fele annyi ido feltolteni a posztot.

    A borotvalasnal sokkal felelmetesebb volt a szemgolyo masszazs es a nyakkiroppantas.

    Mi is szeretjuk a choppert, de azert van benne valami ciki.

    Napkozben 20 fok napsutes, ejszaka 5 fok, megfagyas.

    VálaszTörlés
  7. Tény, hogy bizonyos részletek jobban kijöttek a nagyobb felbontással, de az szerintem elegendő érv, h. fele idő alatt felpakolható a képernyőnyi méret, így szerintem a blogba ez tökéletes, és hát tudjuk, h. Nálad megvannak ezek nagyobban is...

    ---

    Szemgolyómasszázs? Elképzelem mindezt borotvával a borbély kezében: Salvadore Dali sirva könyörögne egy ilyen helyzetért!

    ---

    Várjuk a Himalája fotókat, szörnyű, hogy állandóan mozgásban vagytok ;-)
    P.P.

    VálaszTörlés
  8. Ha, így gyorsabb feltenni az érthető, azt hittem azért van, ez az egész, mert vki mondta, hogy zavaró, hogy görgetni kell. Most csak az zavaró, hogyha kinagyítom akkor rossz minőségűek a képek, de majd túl teszem magam rajta, csak idő kell hozzá.

    Üdv: Ádám

    VálaszTörlés
  9. Nagy ez az India...
    Nézem a térképen: Calcuttából még vagy 1800 km mondjuk Bangalor, onnan még vagy 600 Goa...Elő-India déli, nyugati fele még belefér az idei évbe? Vagy Calcuttából egyből irány az Andaman szigetek?

    VálaszTörlés