2009. november 3., kedd

Jöttünk, láttuk, nem mentünk be

A Taj Mahal egyértelműen a legnépszerűbb látványosság Indiában. Mivel mindössze egy órányira található Delhitől, megközelíteni is egyszerű. És ahol nagyon sok a külföldi turista, ott nagyon sokan próbálnak megélni belőlük. Útikönyvünk is hosszasan taglalja a riksák erőszakosságát, a jutalékrendszer hátulütőit, és a Taj Ganj negyed budget hoteleiben előforduló botrányos eseteket, mikor a szállásán megmérgezett áldozatot egy kamu klinikára szállítják, ahol tovább mérgezik különböző gyógyszerekkel, borsos kezelési költségért. Kezdtük úgy érezni, hogy nekünk még a Taj Mahal sem ér meg ennyit, de mivel Agrából indult a vonatunk Varanasiba, végül úgy döntöttünk, rászánunk másfél napot. A legrosszabbra számítottunk, pedig Delhi, Jaipur és Chandigarh után szinte kellemesnek bizonyult a város. A Taj Mahalba végül nem mentünk be, mert az ország árszínvonalához képest irreálisan magas műemléki belépőárak itt érik el csúcspontjukat (kettőnk belépője 6000 forint lett volna, miközben az indiaknak 80), inkább kibéreltünk egy hatalmas körágyas luxuslakosztályt a belépő árának harmadáért, aminek még a wc-je is a Taj-ra nézett egy külön ezért vágott ablakon keresztül.


a képen egy autópályaféleségen haladunk forgalommal szemben, belső sávban egy biciklis riksával


Fatehpur Sikri szellemvárosa Agrától 40 kilométerre fekszik. A nagy mughal uralkodó, Akbar építtette a 16. században hatalmas beruházással, de nem sokkal elkészülte után máig ismeretlen okból elhagyták.


iskolai kirándulás


besírok

  
A romváros körül 5000 kőfaragó dolgozik. A düledező műemlék folyamatos alapanyagot szolgáltat.

 
Minden templomban megtalálják a módját, hogy pénzt csikarjanak ki belőlünk. Itt legalább kívánhattunk hármat, azt mondták, garantáltan teljesül.


belépő nélkül

Taj:

 



 

 

 






 


 
 a szent Yamuna folyó

 
 a város tejszükségletét fedező vízibivalyok

 
 a lépcső

 
 21 fő részére

 
 agrai utcakép


 a Jama Masjid mecset tőszomszédságában

 
népszerű és olcsó étterem

7 megjegyzés:

  1. A folyó túlpartjáról készített képek elég eredetiek, még - legalábbis én - nem láttam a Taj Mahalt száradó ruhák vagy bivalyok társaságában. A lucás Taj Mahal sem tipikus, és nem csak a fotó ferdesége miatt, ez a kavicsos part nem köszön vissza más képekről... Ugyanakkor az igazán jó felvételek mégsem a Taj Mahalról, szólnak, hanem az agrai utcáról, ezek visszaadják a hétköznapi hangulatot, még a klotyóablakos feeling is bennük van. (Tényleg: melyik kép készült onnan? Esetleg érdemes lett volna kerettel csinálni egyet, mert azért nem minden WC-nek adatik meg ez a panoráma, fordítva meg még érdekesebb elképzelni, hogy vajon mit láthatnak a túristák az emlék-palotából, ha netán kukkereznek... )
    Néztem a neten: nem sokat veszítettek azzal, hogy nem mentetek be (na jó ezt az egyet, hogy milyen a szállásotok WC-je onnan nézve, ezt igen), a Taj Mahal igazán építészeti arányai miatt világhírű, s nem azért, mert egy gazdag ürge b. neje nyugszik benne.
    Ma hajnalban egy meglehetősen rossz álomból riadtam fel: hívtam Janót, de Luca vette fel, mondta, hogy egy kórházban úl Janó mellett, aki csak nyögni tud... Jó, hogy maga a poszt (illetve az előző mai commentje) önmagában is cáfolja a rémálmot, de azért hátborzongtató, hogy én éppen ezt álmodom, miközben Ti arról írtok, hogy itt nem mennek a szomszédba egy kis méregért, ha azt akarják, hogy tejeljen a turista a drága kórházi ápolásért...
    Próbáljatok továbbra is kispénzüeknek látszani, már csak ezért is megéri, hogy nem vesztek hatezerért belépőt...!!!

    VálaszTörlés
  2. "indiaknak 80" -
    Máshol diákjegy van, itt indiákjegy...

    * * *

    Alaposabb szemrevételezés után láttam, hogy a ferde képen nem kavicsok közt hanem szemétben gázol Luca... Így természetesebben még eredetibb a Taj Mahal megközelítése. (Bár ahogy elnézem a többi képet: szemétszigeteket és szeméthegyeket fényképezni Indiában nem is annyira eredeti...)

    * * *

    Elég ijesztő az a riksás-felvétel az autópályán, nem szeretném ha egy ilyen kaland vezetne a rémálmomig...

    * * *

    A kívánságos templomról eszembe jut az aranyhal, amely közli a horgásszal, hogy ha visszadobja, teljesíti két kívánságát.
    "Nem lehetne három?"-kunyerálja a horgász, "pont nálam viszed le kettőre, amikor minden mesében háromról van szó?"
    "Na jó, egye fene. legyen három, ha ennyire szeretnéd!"-mondja az Aranyhal. Majd hozzáteszi: "És melyik a másik kettő?"

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. De jó, hogy írtatok meg képeztetek!

    A szellemváros és a romváros ugyanaz a Fatehpur Sikri? Mit faragnak a kőből a mesterek? És a "besírok" képen sírok vannak valóban hullákokkal?

    Lucus, a tetőn a belépőd impresszív, anyád büszke rád.

    El szabad árulni, hogy mi volt a három kívánságotok, vagy ott is a haelmondodnemteljesül titkolózós wirtschaft járja?!

    Mint itt véletlenül elszóltam magam, a némettel szépen haladok, a mai óra után katinéniztem, aki száz éve először hagyta magát kimozdítani, és apáéknál ebédelt. Féltem, hogy fáradt lesz, de a palacsintázás után már annyira kitikkadt, hogy egy jó nagyot aludt délután, és én szerencsére vidáman, frissen kaptam.

    A bkv-zás sebessége az autózás+parkolással szemben annyira elpimaszított, hogy ma már rettentő későn indultam, a busz az orrom előtt elment, így egy csodás Merci lestoppolásával tudtam a 4-es villamost elcsípni és lazán beérni. Pedig a villamosi leckeírás sajnálatosan egy megállóval a szokásos leszállóhelyem után készült el, az "átszállás a Csepeli HÉV-re" bemondásra ugrottam le, így egy kicsit többet sétáltam.

    Mostanában hetente átrendezem a hátsó szobát, most sikerült úgy kavarnom, hogy virágok is vannak az asztalomon, amit borzasztóan élvezek: jobban megy tőlük a tanulás :)

    A privát emailekre várom a választ, minimun a lilaságosra.

    Jók legyetek, jól legyetek és sokat örömködjetek!

    CsókA

    VálaszTörlés
  5. a rollende hotel elég nyomasztó látványt nyújt.

    VálaszTörlés
  6. Dani: a jobboldali kis cellákban én se aludnék, de a busz elején (balra) a két elnöki lakosztályban?!

    VálaszTörlés
  7. Jujj, Aladdin lakóhelye! Tökre jó! Márminthogy Agra. És a majom meg tisztára egy Abu, tényleg lánc volt a nyakában?
    Szeretem a képeiteket. Bár a masszázsost néztem egy ideig, mire rájöttem, hogy mi is a hol.
    Nem égetik el a terhes nőket meg a gyerekeket (mármint ha már meghaltak, csak úgy, maguktól persze...)? Ezt a vallás tiltja vagy drága a fa? Jujjj. És ők nem lesznek betegek a víztől? Vagy olyan összhangban vannak a csakráik, hogy mit nekik szennyvíz? Vagy egész egyszerűen nem látják az ok-okozati összefüggést a mocsokban fürdés és a (tudomisén, jobb esetben) vérhas között?

    Hal

    VálaszTörlés