2009. november 4., szerda

Kedves Olvasók!




Ezúton szeretnénk mindenkit bátorítani a kommentelésre, a blog nem kizárólag a családtagoknak szól. Ezzel párhuzamosan a rokonokat pedig arra kérjük, hogy a poszthoz nem kapcsolódó közlendőiket inkább emailben küldjék el nekünk, így talán a többiek sem fogják úgy érezni, hogy egy családi fórumot olvasgatnak, és nagyobb kedvvel szólnak majd hozzá ők is.

Köszönjük!

Luca&Janó

19 megjegyzés:

  1. Oké, értve van.

    Ez mai nepáli kép, vagy a híres wc-ablakú szuperkégli?

    CsókA

    VálaszTörlés
  2. A kinagyított képről a monitorom levágta a háttérben lévő alakot, úgyhogy előző kérdésem annyiban módosul:

    Ez már nepáli vagy még indiai béke és mosoly a képeteken egy kávézóban(?)

    CsókA

    VálaszTörlés
  3. Ez mar nepali kep, ma keszult Kathmanduban, reggeli kozben. Nemsokara utolerjuk magunkat a posztokkal is!

    puszi,

    Luca+Jano

    VálaszTörlés
  4. oke, en pl. folyamatosan neztem eddig is blogot, csak eddig kussoltam.

    egy epito jellegu kritika: a kepek egy resze olyan durva felbontasu, hogy meg a 24-es monitoron is hasznalni kell az egeret, hogy az egeszet meg tudjam nezni, es ez igen faraszto.

    kerek egy szarburgert

    VálaszTörlés
  5. Mekkora az a rokonság, amely néha privát jellegű, inkább e-mailbe való üzeneteket is elpottyant a kommentben? Még ha magamat is beleszámolom, akkor is úgy érzem, hogy talán elfért volna az egész csapat egy privát e-mail to-mezőjében, s ez esetben nem kellett volna az utibeszámolók sorát egy olyan üzenettel megszakítani, amelyet olvasván a kívülállók a végén még azt hiszik, hogy egy családi fórumot olvasnak ;-)
    (Nyugi: nem hiszik. Még a commentektől sem! Ha valaki ugyanis a mindjartottvagyunk.blogspot.com címen érkezik az oldalra, a blogfolyamban nem is látja a commenteket...)

    Amúgy bocsi, hogy ezen élcelődőm, de ehhez a poszthoz csak ilyen comment kapcsolódik szigorúan ;-)

    VálaszTörlés
  6. Lécci, ne hallgassatok a szarburger gourmet névtelen olvasóra, maradjanak ilyen részletesek a képek, inkább zoomolok (minden gép tudja) vagy görgetek, vagy elfelejtem és hülyeségeket kérdezek, de ANNNNYIRA gyönyörűek így!

    Ki vagy, névtelen, gyere ide hátra az udvarra, és elintézzük :)

    CsókA

    VálaszTörlés
  7. Sziasztok itt Jeremy... még egy csalàdtag :)
    Jok a képek!Ugy hallottam ott Nepàlba szebbek az emberek mint indiàba, meg hogy Kathmandu kicsit olyan mint egy mini Bangkok de azt majd ugyis làtni fogjàtok...
    Sok sok kalandot kivànok, és azért vigyàzzatok a maoista gerillàra a völgyekbe!

    Jeremy

    VálaszTörlés
  8. P.S: Nem én irtam a szarburgeres megjegyzést.
    Jeremy

    VálaszTörlés
  9. Sziasztok!

    Azért írtuk posztban, mert ez nem csak arról szólt, hogy mit nem kérünk a kommentekbe, hanem, hogy mások véleményét is szeretnénk hallani.

    A képek felbontása valóban kicsit túlzás, átlagosan 1 megásak, mert raw+basicben fotózunk, és a basic 1 megás és nem szaroztunk a kicsinyítgetéssel. Viszont holnap válik esedékessé új fotófelszerelés megvásárlása (D90 és egy 18-200 VR II lencse), úgyhogy van esély, hogy mostantól a felkerülő képek hosszabbik oldalát 1024-re méretezzük át, így kb monitor méretben nyílik majd meg. Ráadásul senki nem is élhet majd vissza az 1 megás képek letöltésével. És itt jegyeznénk meg, hogy ha valakinek nagyon tetszik valamelyik kép, akkor sorszámozott nyomatot vásárolhat, mellyel támogatja az új felszerelés beszerzését :)

    A szarburgert így látatlanban Attilának küldenénk, de lehet, hogy nem ő volt :)

    Jeremynek köszönjük a kapcsolódó kommentet és üzenjük, hogy a nepáliak szebbek, értelmesebbek és kedvesebbek, mint az indiaiak. Meg azt, hogy már a maoisták vannak hatalmon, nem kell gerilláskodniuk.

    Puszi!

    VálaszTörlés
  10. "Jeremynek köszönjük a kapcsolódó kommentet... " Hm. Senki alá nem akarok vágni, de a comment a nepáliakról szólt, a poszt pedig - amihez fűzte - még nem, bár lassan a commentekből kirajzolódnak nepáli élményeitek is... Talán időszerű lenne valamit most már posztolni utatok nepáli részleteiről, hogy kapcsolódni lehessen ;-)

    VálaszTörlés
  11. Na, új fotó felszerelés, ez már érdekes! Miért van szükség az új gépre? Ott olcsóbb amúgy? Miért ez a modell és főleg miért ez a csillagászati átfogású optika?

    Amúgy azt akartam kérni hogy egy direkt technikai és fotózási valamint felszerléssel kapcsolatos álltalános tapasztalati beszámolót közölhetnétek. Miből kellett volna több mi az amit soha nem használtok mire nem gondoltatok, nem tudom lehet e ezt valahogy summázni de érdekelne.

    VálaszTörlés
  12. ja attillának itt üzenem hogy a felbontás és a méret nem ugyan az...

    VálaszTörlés
  13. Jó kép.
    Janó egyre inkább a világjáró Jovanottira hasonlít a fotón, amikből a nagy felbontásúakat preferáljuk természetesen!

    VálaszTörlés
  14. Fotógép:

    Túlzás lenne állítani, hogy szükség van új gépre, de mivel előbb-utóbb úgyis szeretnék egyet, úgy érzem, hogy érdemes lenne most, amikor rengeteg a fotóznivaló. És ha véletlenül sikerül eladható képet csinálni a 6 megapixel nem biztos, hogy elég.

    Kathmanduban a fotófelszereléseket Szingapúrból és Bangkokból hozzák vámmentesen, így egy kicsivel olcsóbb, mint otthon.

    A D90-ben biztos vagyok, mert jelentős előrelépés, megfizethető áron. Kb 50.000-el olcsóbb itt, mint otthon.

    Key features:
    * 12.9 megapixel DX-format CMOS sensor (effective pixels: 12.3 million)
    * 3.0-inch 920,000 pixel (VGA x 3 colors) TFT-LCD (same as D3 and D300)
    * Live View with contrast-detect AF, face detection
    * Image sensor cleaning (sensor shake)
    * Illuminated focus points
    * Movie capture at up to 1280 x 720 (720p) 24 fps with mono sound
    * IS0 200-3200 range (100-6400 expanded)
    * 4.5 frames per second continuous shooting (buffer: 7 RAW, 25 JPEG fine, 100 JPEG Normal)
    * Expeed image processing engine
    * 3D tracking AF (11 point)
    * Short startup time, viewfinder blackout and shutter lag
    * Slightly improved viewfinder (96% frame coverage)
    * Extensive in-camera retouching including raw development and straightening
    * Improved user interface
    * New optional compact GPS unit (fits on hot shoe)
    * Same battery and vertical grip as D80
    * Vignetting control in-camera
    * 72 thumbnail and calendar view in playback

    Az objektívben már sokkal kevésbé vagyok biztos. Kényelmi szempontból a 18-200 VR II jó megoldás lenne, rengeteg mindent azért nem fotóztam le, mert macerás obit cserélni és ráadásul a szenzor is bekoszolódott az állandó cserélgetéstől. Ugyanakkor a hatalmas átfogás nyilván nem eredményezhet optimális képminőséget, az ára pedig a d90 vázéhoz közelít, 162.500 Ft. A d40-ért és a 18-200 megvétele esetén feleslegessé váló 18-55 és 55-200 objektívekért összesen 62.500 forintot ajánlottak. Ezeken kívül van egy fix 35-ös lencsém, amit mindenképp megtartok.

    Nagyon jó vételnek tűnik a 10.5 mm-es fisheye, ami otthon 200 körül van, itt pedig 135 ezer.

    Per pillanat az a legvalószínűbb, hogy megtartok mindent, Luca nyakában fog lógni az egyik gép, enyémben a másik, így megspóroljuk a lencsecserélgetést és rengeteg pénzt is. Tehát csak vázat veszek.

    Kinek mi a véleménye?

    (Lesz majd technikai poszt, kösz az ötletet!)

    VálaszTörlés
  15. Hát én ilyen szar blog enginet még nem láttam! Az hagyján hogy nem működik a kurzor itt a type boxban ami érthetetlen de most írttam kb 150 sort amit szerettem volna elküldeni és valamiért nem lehetett erre kikopiztam (azthittem legalábbis) befrissítettem de persze nem kopizott ki semmit ez a rohadék. Úgyhogy most nem írom meg mégegyszer az egésszet.Bocs, majd legközelebb.

    VálaszTörlés
  16. Tényleg iszonyt szar, el nem tudod képzelni mit szívunk vele! Tesztelni kellett volna mielőtt elindultunk, biztos nem ezt használnánk. Tegnap amúgy nekem is pont ugyan ez volt a kurzorral és a kikopizással, de mindig újabb és újabb szemétkedéssel rukkol elő. Viszont nagyon kíváncsi lettem volna a véleményedre, különösen, hogy még mindig nem bírtam meghozni a döntést.

    VálaszTörlés
  17. Na jó neki veselkedem mégegyszer, tömörebben.

    A lényeg hogy az obi valoszínüleg tök fölösleges, vegyél inkább egy 2x ező extendert azzal káb hasonlóan szar minőségű képeket lehet csinálni.

    Viszont szerintem nem éri meg a d90 sem. Hiába van több pixel a szenzoron a mérete ugyanakkora mint a d40é. Szerintem nem csinál igazán jelentőssen jobb képeket ugyanis ahoz nagyobb szenzor kéne, sőt így hogy több érzékelőt eröltetnek a lapkára még néhány tulajdonsága talán rosszab is(dinamika, CA, stb) Persze biztos hogy egy csomó új kényelmi funkció van benne meg motoros váz meg biztos alacsonyabb a zajszintje, ha most vennél gépet vagy csak a különbséget kéne kifizetni talán megérné.

    Az egyetlen fasza különbség a video... viszont az meg elég kiforratlan még itt, megfelelő előkészítés meg állvány meg VR es lencsék nélkül nem sok használható mozgóképet fogsz tudni csinálni.

    Azt mondtam volna hogy a lencse meg a gép árából meg egy kis plusszból inkább vegyél valami komolyat ami tényleg jelentős előrelépés képminőség szinten (felbontóképesség, dinamika, tonuskezelés stb) mondjuk egy d300 vagy inkább egy d700 csak akkor meg új optikák is kellenek... szal szerintem inkább bungie jumpingoljatok meg helikopterezzetek a pénzből.

    A képek eladásáról meg annyit hogy nem tudom hova lehetne eladni de pl stock agencik csak elképesztően nagyfelbontású tiszta részletes és hibamentes képeket fogadnak el, ehez bőven kevés a d90 is.

    VálaszTörlés
  18. A Jano mostani gepe a D40, 11 blendes dinamika atfogassal rendelkezik. A fullframe D700 tobb mint netto 500ezer forintert ehhez kepest 12.2-ot, kb ugyanennyiert a Canon 5D MkII 11.9-et, es a valamivel olcsobb D300 pedig 12-ot tud. A D90 osszehasonlitaskent 12.5-ot, ami tobbmillios kozepformatumu Hasselbladokkal versenyez. Nagy dinamikaju filmbol 13 blendes atfogast ki lehet hozni, de az inkabb a nem linearis valaszgorbeje miatt tunik szebbnek, "tomoriti" a csucsfenyeket. Erre talaltak ki az Active D-Lighting szoftveres eljarast, ami a temat analizalva intelligensen hasznalja ki a szenzor dinamikajat, es pont az elobbi problemara ad valaszt. Ez kimaradt a D40bol, viszont beepitettek a D90 araba.

    Az ISO zaja hajszallal lemaradva megegyezik a Canon 1D MkII vel, ami epphogy alulmulja a mostani MkIII-at, nagysagrendekkel jobb a D300-nal es osszehasonlithatatlan a D40el.

    Itt pl. latszik, hogy jo fenyviszonyok kozt a kepe megkulomboztethetetlen a D300-tol, vagy a tobb mint 1millios fullframe D3 tol.
    http://www.kenrockwell.com/nikon/d90/sharpness-comparison.htm

    Ezt a D40rol nem lehetne elmondani...

    Ezeken kivul meg sokszaz mas dolog van ami miatt erdemes D90re valtani. Nem veletlenul aruljak dragabban :D

    A 18-200 pedig majdnem minden tartomanyban atlagnal feletti elesseget produkal, a 200-as tele allasban pedig egyertelmuen kivalo teljesitmenyt nyujt. Negativuma, hogy a nagylato es tele allasokban eleg sokat torzit. Viszont konnyu, nagyon gyors az auto-focus, es laboratoriumban 4, a valosagban pedig legalabb 3 blendet csillapit az objektivbe epitett ma letezo leghatekonyabb VR rendszere. Konnyu, es nem kell obikat cserelgetni.

    A Jano mostani D40/kitobi kombojahoz kepest mindenkepp nagy elorelepest jelentene, de azert nem eg es fold a kulombseg. Kb mint egy alig hasznalt szuzukibol atulni egy uj Golfba. Mindketto levisz Balatonra :) A jo kep a pillanaton es a fotos kreativitasan mulik. A blogot nezegetve pedig ebbol nincs hiany...

    VálaszTörlés
  19. Köszönöm szépen a szakszerű és vicces véleményeket, bár nem mutatnak egy irányba. Jelenleg zajlik a szenzortisztítás, aminek a kimenetelén sok múlik.

    A több jó kép készüléséhez pedig valószínűleg a 18-200 VR II vinne lényegesen közelebb, az az érzésem, hogy ahogy Ken Rockwell életét megváltoztatta (http://www.kenrockwell.com/nikon/18200.htm),rajtam is sokat segítene. A 200mm-en készült fotóim jelentős része homályos, a 3-4 lépcsős VR áldásos lenne.

    Tehát, ha eltűntetik a foltokat a ccd-ről akkor a kitobikat valószínű lecserélem, ami 125.000 Ft ráfordítást fog jelenteni, a D90 pedig még további 175.000 lenne sajnos. Lehet, hogy inkább Amerikán keresztül jövünk haza és bevásárolunk ott igazán olcsón.

    VálaszTörlés