2009. november 29., vasárnap

Phedi-Pothana-Ghandruk-Tadapani-Ghorepani-Tatopani


a jobb alsobol a bal felso sarokba

Az Annapurna Conservation Area a föld legnépszerűbb túravidéke és Nepál legnagyobb természetvédelmi területe. A hét-nyolcezer méteres hegyek között azonban nem lehet csak úgy bármerre kirándulgatni. Három, hosszú évek óta bejáratott útvonal közül választhattunk. Legtöbben a két-három hét alatt teljesíthető körtúrával próbálkoznak, melynek során az Annapurna minden irányból megcsodálható. Második lehetőség az Annapurna Base Camp (ABC) megközelítése 10-14 nap alatt, ami igazi magashegyi környezetet kínál, hátránya, hogy oda-vissza ugyanott megy az út. Nekünk sajnos idő és megfelelő öltözék hiányában előbbiek közül egyik sem jött szóba. Harmadik opció az egyhetes Ghorepani-Ghandruk hurok, mely magába foglalja az Alacsony-Himalája legpazarabb kilátásával büszkélkedő 3200 méteres Poon Hill megmászását. Végül a három klasszikus túrát összekombinálva egy saját útvonalat alakítottunk ki, a címben szereplő településeken éjszakázva. Nem is dönthettünk volna jobban! Teraszos rizsföldek, bambusz és rododendron erdők, hatalmas havas hegycsúcsok és idillikus falvak szegélyezték utunkat egészen Tatopaniig. A tato forrót, a pani pedig vizet jelent, és igen, a fárasztó túra után végre tűzforró termálvízben áztathattuk magunkat. Annyira jó volt frissen facsart narancslevet szürcsölgetve a kilencvenes évek válogatott slágereit (Macarena, Spice Girls, Mambo No. 5, Backstreet Boys) hallgatni a folyóparti medencében, hogy végül két napig ki sem szálltunk a vízből.


 
 elindultunk

 
 Melyik a kakukktojas?

hegyi gyerekek:

 

 

 

 

 

 


 
 neni

 
meg tudtuk erteni

 
 bacsika


 chili es bab

 
 hatterben az Annapurna South

 
az Annapurna South es a Hiunchuli

 
 Machapuchare, magyarul Halfarok

 
 rengeteg

 
 en kicsi ponim

 
 kar

 
 kot

 
 Tadapani

 
A Machapucharet (6997 m) kulonosen szent hegykent tisztelik, soha senki nem maszta meg. 1957-ben egy brit csapat 50 meterre megkozelitette, de igeretet tettek a nepaliaknak, hogy nem lepnek a csucsra.

 
 Dal bhat, a nepaliak szinonimaja az etelre, minden nap ezt eszik. Osszetevok: rizs, lencseleves, zoldsegcurry es papad (ropogos lencselepeny)

 
 napfelkelte

 
 messze a tavolban a Langtang hegyei

 
es mindez az agybol tarult a szemunk ele

 
 Igazi almapalinka, egyenesen Mustangbol. Balra az Annapurna South (7219 m), jobbra a Hiunchuli (6441 m)

 
 delutanonkent felszall a kod

 
bambuszerdokben kirandultunk, hatterben a Dhaulagiri (8167 m) es a Tukuche (6920 m)

 
 Luca es a Dhaulagiri

 
 este Ghorepaniban

 
 reggel a Poon Hillen

 
 korankelok

 
 a vilag 10. legmagasabb hegye, az Annapurna I (8091 m)

 
 a Dhaulagiri csucsan mar sut a nap

 
a ket nyolcezres hegy egy kepen

 
balrol jobbra: Annapurna I, Annapurna South, Hiunchuli es Machapuchare

 
 kozepen a Dhauligiri, a vilag 7. legmagasabb hegye

 
 reggel 7-re egy marokkoi, egy brazil, es ket magyar maradt csak a Poon Hillen

 
Na, melyiket hogy hivjak es hany meter?

 
 a kalyha korul lehet melegedni, a vacsorat 5 elott kell megrendelni, a szoba disziteseert valoszinuleg nem egy ember a felelos

 
 kecskefolyam

 
 tenyleg felelmetes volt

 
 a csodalatos tatopani hot spring szurkuletben

 
 es reggel

 
 Tatopani a volgy melyen

 
ove a palya

 
in da poolhouse

7 megjegyzés:

  1. Embertelen mennyiségű szép kép!
    Kezdjük:

    a kakukktojás a mackófelső?
    - - -
    A nyakkendős kisfiú mit mutat? (Persze mindenkinek elvonja a figyelmét az arc elé tartott jobb kéz, miközben a láb mellé rejtett balban csendesen kiegyenesedik a középső új: a kisfiu be-mutat!)
    Nagyon jók a kiscsávók!
    - - -
    A quizt (melyiket hogy hívják és hány méter) feladom (vagy behasalom a választ: Tukuche, Annapurna, Machapuchare, Dhauligirl és 6000-től 8100-ig), viszont ez a kép Lucában a kőlapon lejtett örömtáncával és a fényeivel nagydíjas!!!
    - - -
    Persze a többi kép se semmi a felhők felett csúcsokkal, a világ tetejével!
    - - -
    Rózsaszín kecskék? Mi ez, valami melegfelvonulás?
    - - -
    Valamikor Egerszalókon is így ültek ki a népek a tóhoz, ahogy Tatopaninál, szögre akasztották a ruháikat, most meg hatalmas üvegszaálloda választja el a helybelieket a gyógyvíztől... Félek: Nepálban se marad sokáig így...
    - - -
    Na inkább nézegetem még, semmint kommentelek, mert nagyon sok, van még mit nézni, tényleg klassz lehetett. Jó utat az Andeman szigetekre, remélem majd onnan is tudtok posztolni...
    P.P.

    VálaszTörlés
  2. Minden hegy és völgy és fa és helyi lakos elképesztően jól néz ki, de Luca ébredése a leghelyesebb. Én is izgatottan várom János kérdéseire a választ.

    CsókA

    VálaszTörlés
  3. Jeee!

    Nagyon jo kepek!! Szep szinek!
    Csak igy tovabb!

    Peace

    VálaszTörlés
  4. Nagyon hideg lehetett, az egyik képen a kiskölök orrából jégcsapok lógnak.:D Nagyon jók a képek le a kalappal főleg a chilisbabos, és a Luca fekvős tetszik, de a koránkelők is tuti. Janó, ilyen sapesz nekem is kell!:)

    VálaszTörlés
  5. Ha jol sejtem, ez volt eddig a tura (egyik) csucspontja. :) egy kérdés: a kecskék az azonosithatosag miatt pirosak (vagy ez egy kulonleges tipus)? M

    VálaszTörlés
  6. hello, mi van már? az ébredős kép a leghelyesebb ha elfelejtem az összes kölyök képet, mondjátok tényleg sok a gyerek v. csak cukik? Sapkát Nepálbol 2600ft-ért a Szt.István krt.on is lehet kapni, bebebe, és az érzés olyan mintha Ti küldtétek volna, vegyen mindenki aki a blogot olvassa és látjuk majd egymást a 4es6oson :-)minden jót

    VálaszTörlés
  7. Halo!

    Na az van, hogy az internet fajdalmasan lassu volt egeszen maig, de most megtalaltuk a sziget egyetlen muholdas internetkapcsolatat.

    A baranyok fogalmunk sincs, miert rozsaszinek, nem eloszor latunk ilyet. Lehet, hogy a konkurens birkatenyesztok tettek tonkre a bundajukat :)

    Nepalban tenyleg rengeteg a gyerek, az atlageletkor 20 ev.

    Sapkat nalunk is lehet rendelni, 2000-ert. Ha osszegyulik 100 rendeles, visszamegyunk erte Nepalba :)

    Puszi, es mostantol ontjuk a posztokat!

    VálaszTörlés