2009. november 4., szerda

Végül, de nem utolsó sorban

Varanasi a világ egyik legöregebb városa, és a hinduk számára az egyik legszentebb is egyben. Már Buddha idejében is város volt itt, a Gangesz partján, és azóta egyszer sem pusztult el. A folyót számtalan lépcsősoron, úgynevezett ghaton lehet megközelíteni. Ezek közül kettő szolgál halottégetőként, melyek a nap 24 órájában üzemelnek, a világ minden tájáról járnak ide hinduk meghalni. A fennmaradó részeket mosásra, illetve többségében fürdésre használják. A víz elképesztően szennyezett, a gyerekek és a terhes nők tetemei égetés nélkül kerülnek bele, sok város és rengeteg üzem szennyvize táplálja, utóbbiaknak köszönhetően a nehézfém tartalom a legveszélyesebb tényező. A zarándokokat és a helyi lakosokat természetesen mindez a legkevésbé sem zavarja, még a fogukat is a szent vízzel mossák a legszívesebben. Az India szerte látványosságként árult napfelkeltére most először fizettünk be egy hajókázás formájában, ahol jól megfáztunk mindketten, de tényleg nagyon szép volt.


 a varanasi hindu egyetemen gyakorlatilag a világ minden tudományát és művészetét oktatják, kellemes környezetben


kisebb templom a kampusz közepén 


krikettláz


 torzomborz

 
 Áldjon meg az isten!

 
kis nyomi csónakos gyertyaárus hülyegyerek

 
 reggeli fürdő

 
 ezért keltünk fel 5-kor

 
minden magára valamit is adó maharadzsának van egy háza a parton, középen az udaipurié

 
 Vodafone Ghat

 
a két nagy rózsaszín oszlop víztározó

 
bambuszlámpások

 
 mosó ghat

 
 gyépés kisbivaly

 
 ezt nem lett volna szabad lefotózni

 
az intim szféra Indiában nem létezik

 
 főnök

 
főfőnök

 
 street art

 
 Szarburgert tessék!

 
 a következő csomagban őt küldjük haza

 
 spontán masszázs


turistahülyítés

5 megjegyzés:

  1. Aha, most olyan helyen vagytok, ahol az ún. civilizáció elérhető. Lécci-lécci, ne menjetek el addig, amíg utol nem éritek magatokat, és Nepál is előbukkan. Baromi jók a képek és az aláírások, meg persze a mese is.
    Hajrá, csak így tovább!

    CsókA

    Lucus, van rengeteg birsalma, nem hiányzik?!

    VálaszTörlés
  2. A tiltott felvételen nem az a fantasztikus, hogy szabadtéri krematóriumot kevés képen láthatunk, hanem az, ahogy a tűz fölötti meleg levegő szétcibálja a csónakok körvonalait, és aquarellt varázsol a kép jobb-feléből! Érdemes megtekinteni kinagyítva!

    VálaszTörlés
  3. Ezt a technikát tudatosan alkalmazni (sőt: szabadalmaztatni) kéne, és egy új művészeti ág jöhetne létre... A photopaint.com, a photoaquarell.com vagy a photopainting.com sajnos foglalt, de mást értenek alatta, azt, hogy átfestik a képet, s nem azt, hogy fotózás közben érnek el painting effectet. Én mostantól india- és nepál-szerte nagy tüzeket raknék (ott ez úgyse tűnik föl), és a fölötte lévő remegő levegőn keresztül fényképezném a tájakat (a tűz nem is látszana), és eladnám a képeket (természetesen számozott és dedikált printout) fotófestményként... (A fireaquarell.com-ot vagy a firephotopaint.com-ot lefoglaljam? :))

    VálaszTörlés
  4. Sajnos commentbe nem lehet képet feltenni, de hogy illusztráljam is a fentieket, nézzétek meg a http://royalenfield-lucajano.blogspot.com/ blogra feltett képet (illetve direktben a http://3.bp.blogspot.com/_zbY_Nx3wH6Q/SvKnrHVCAYI/AAAAAAAAR0A/MBn3sHjc9lw/s1600-h/magany.jpg URL-t), és képzeljétek el alatta a feliratot:
    Magány (vagy Elvágyódás).
    Festette: Lucajanó, 2009.

    VálaszTörlés