2009. november 6., péntek

Welcome to Nepal!



Népesség: 29,5 millió fő
Terület: 147.181 négyzetkilométer
Főváros: Kathmandu
101 etnikai csoport és 92 beszélt nyelv
Írástudás: 48,6 %
Várható élettartam: 62 év
Átlagéletkor: 20 év
100.000 főre jutó orvosok száma: 5 (Olaszországban 550)
Napi 2 dollárnál kevesebből élők aránya: 82%
ENSZ emberi fejlődés indexe: 177 országból a 142.
Soha nem gyarmatosították.
A világ 14 nyolcezer méter fölötti hegyéből 8 van Nepálban.
Az ország legalacsonyabb pontja (60 méter) mindössze 150 kilométernyire található a világ legmagasabb pontjától (8848 méter).
Az egyetlen dél-ázsiai ország, ahol nem számít bűncselekménynek a homoszexualitás.
A világ egyetlen országa, melynek zászlaja nem négyszögletű.

5 megjegyzés:

  1. Na ez izgalmasnak ígérkezik! Cukik vagytok ezen a képen. Csóközön!

    VálaszTörlés
  2. A képre nézve nem tartok tőle, csupán megjegyezném, hogy nem kell mindent kipróbálni, ami ebben az egyetlen országban nem bűncselekmény :)

    A híreket olvasva (a 4 hegymászóra gondolok akik ugyanezen hegyek kínai oldalán tüntek el valahol 5300 és 5500 méter között) megjegyezném, hogy a csúcsok csábításának sem nagyon kéne engedni, a hatezret kipróbáltátok északon, az 5k fölött egyre rosszabbá váló időben jó lenne, ha nem kockáztatnátok...
    * * *
    Ma itt volt nálam egy profi magazinfotós, aki nagyjából ugyanazt mondta, mint az előző poszt alatt Olipoli: nincs értelme az egyik amatőrvázat kicserélni egy másikra, és objektívben nem szerencsés a "mindenre jó" svájcibocska fajta. Szerinte az objektívek közt elég jó igazodási pont az ár (a drágább többnyire jobb is), vázat meg majd akkor cserélj, ha meg tudod engedni magadnak az 1/1-es szenzort, addig ha minőségibb képeket akarsz, inkább legyen Nálad egy filmes (még jobb, ha nagyfilmes) analóg gép is... (Videóra meg fillérekért lehet kapni videókamerát...)

    VálaszTörlés
  3. Lucán Baseball sapka??!! Ehhez Nepálig kellett menni, életemben először látom így... Nagyon jól néztek ki piros-kékek!

    Lesz óvatos hegymászás? Vagy inkább kolostorok, népek? Sok portrét kérek, mivel jó fejek, biztos hagyják magukat arconlőni, és zseniális képekre számítok. (aztán veszek színes printet kameraszponzorálásként :)

    CsókA

    VálaszTörlés
  4. Sziasztok!

    Egyelőre egy szenzortisztításra fizettünk be, mivel az új gép megvásárlásának fő indítéka az volt, hogy rendkívül idegesítő foltok vannak a képeken, már a kezdetektől fogva. Ráadásul szaporodnak a poros levegő és a folyamatos objektívcserélgetés miatt. Ezek photoshoppal könnyűszerrel eltüntethetők, de ez hosszú távon nem megoldás.
    Most sikerült találnunk egy boltot, ahol garantálták, hogy laboratóriumi körülmények között eltávolítják mindet. Ha mégsem sikerülne nekik, akkor újra napirendre kerül a gépvásárlás, egyébként pedig minden marad a régiben, esetleg egy új optikán gondolkodunk el. A képminőségen kívül sajnos más szempontokat is figyelembe kell vennünk, hiszen mire objektívet cserélünk lelép a portréalany, belemegy a kosz a gépbe, és nincs kapacitásunk videokamerát, analóg gépet és egy digitálisat cipelni az összes tartozékkal együtt.

    A baseball sapkát csak a poszt illusztrálása kedvéért vettük fel, utána sajnos a magas árra hivatkozva ott kellett hagynunk az árusnál.

    Hegyek közé megyünk, egyelőre az Annapurna és a Langtang van tervbe véve, természetesen egyiknek sem a teteje.

    Csók mindenkinek!

    VálaszTörlés
  5. Errol csusztatok le :(

    http://www.boston.com/bigpicture/2009/11/pushkar_mela.html

    Es a Diwali, amirol nem :)

    http://www.boston.com/bigpicture/2009/10/diwali_2009.html

    VálaszTörlés