2009. december 16., szerda

Havelock

Az Andamán-szigetek közül Havelock a legnépszerûbb a turisták körében. Ez Port Blairhez való viszonylagos közelségének, nagyszerû strandjainak, remek éttermeinek és a bõségesen rendelkezésre álló, olcsó tengerparti bungalóknak köszönhetõ. Ennek ellenére a sziget egyáltalán nem zsúfolt, már két nap után arcról ismertük az összes itt tartózkodó külföldit.
A helyiek a turizmuson kívül leginkább mezõgazdaságból élnek, fõ terményük a banán és a kókusz, ezeket mi is nagy mennyiségben fogyasztjuk. Ha elkezd fújni a szél, mindenfelõl hallani a 20-30 méteres magasságból lezuhanó, több kilós kókuszdiók puffanását. Állítólag Indiában minden évben többen halnak meg kókusztól, mint kígyómarástól.
A terület nagy részét dzsungel borítja, a fákon orchideák nõnek és ezer madár fütyül megállás nélkül, a partokon hófehér homok és pálmafák vagy mangrove erdõ, körben mindenhol korallzátonyok. Ideális hely búvárkodáshoz, úgyhogy egybõl be is szereztünk szemüveget és pipát, és megnéztük a parthoz közel esõ zátonyokat. A rengeteg színes hal, hatalmas csigák és tengeri csillagok láttán nem hagyhattuk ki a palackos merülést sem, ezért beiratkozunk egy tanfolyamra, ami hihetetlenül élvezetes volt. A haladó kurzusban éjszakai búvárkodást, víz alatti fotózást és hajóroncsnézést választottunk a kötelezõ tájékozódás és mély merülés mellé. Mostantól mindketten képzett búvárnak számítunk. (Luca 100%-ra teljesítette a tesztet, ha valaki kételkedett volna :))
Utolsó elõtti nap óriási szerencse folytán megismerkedtünk Mutuval, aki India elsõ szörfösének tartja magát, és kölcsönkaptunk tõle egy deszkát a hátralevõ két hétre. Egy órácskát még használni is tudtuk a hetes strandon.


behajoztunk, rantottcsirke helyett thali kerult elo az ujsagpapirbol


a feloras kuzdelem meghozta gyumolcset


koko


India elso buvarfesztivalja


a sziget apraja-nagyja eljott


a fesztivalon fellepo banda menedzsere


Havelockon is elnek elefantok


a Beach No. 7 sokak szerint India legszebb strandja


rakbuli


terepszemle


apaly


egy furt banan, ket pomelo es harom csillaggyumolcs lesz


oriasfa


a csigak foldjen


mangrove


Elephant Beach


kifutunk


a vilagklasszis torzshelyunk


bungalo deluxe


hullamra varva


lement a nap, megjottek a hullamok

Merulesre felkeszulni!






























23 megjegyzés:

  1. Földi paradicsom!!!!!!!!!

    CsókA
    rohanok, csak bekukkantottam

    VálaszTörlés
  2. Na hát kérem ez már azért elég kellemesnek tűnik!

    VálaszTörlés
  3. Miért nem maradtatok itt tovabb? S miért nem ozonlotték el még ezt a helyet a turistak? A buvartanfolyamot nehéz elvégezni? S Indian kivul elismert bizonyitvanyt ad? Nincs tobb kérdésem... ;) M

    VálaszTörlés
  4. Sziasztok, én úgy egy hete kezdtem el olvasni a blogotokat, de rögtön függővé váltam. Nagyon jók a képek, nagyon jók az írások is, olyan, mintha egy jó kis könyvet olvasnék. Kicsit irigyellek is titeket, hogy ilyen helyeken és ilyen merészen utazgattok, de csak így tovább, mert már most alig várom a következő részt. Üdv, egy kismama

    VálaszTörlés
  5. Ez aztán már mindennek a teteje. A függőágyas kép..pff..Megyek meg is pucolom az ananászomat.
    Pusza

    VálaszTörlés
  6. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  7. Tényleg megérte sorbanállni és az összes kiakasztó akadályt leküzdeni Calcuttában, Port Blairben!!!
    (Marci: az előzményekben ott a válasz, hogy miért nem özönlötték el ezt a helyet a túristák, van előtte némi tortúra... És, hogy miért nem maradnak? Szerintem erre meg a következő posztok adnak majd választ, a többi sziget sem lesz kevésbé piskóta... Sőt: ha ez a legnépszerűbb sziget, mennyivel jobbak lesznek azok, amelyek még ennél is kihaltabbak, természetközelibbek... Vagy általában az Andeman-szigeteken? Ld. megint a korábbi poszt, a második 15 nap tartózkodást már úgy kellett kiharcolniuk...) De nem is baj, hogy nem könnyű idejutni, és adagolják az itt-tartózkodást, ha nem így lenne, már rég nem ez lenne a paradicsom, a képek is a mindenütt máshol is fellelhető öt csillagos tengerparti szállodákat mutatnák, s nem ezt a fantasztikus a Bounty-reklám feelinget árasztanák...

    Egy hír itthonról: azalatt, amíg ezt a fantasztikus posztot felpakoltátok, Nagyit lovaggá ütötték ;-)
    http://tinyurl.com/lovag

    VálaszTörlés
  8. Sziasztok!

    Eleg sok idot toltottunk Havelockon, osszesen 13 napot. Szivesen maradtunk volna meg, de muszaj felfedeznunk meg nehany szigetet, es a tartozkodasi engedelyunk mindossze 30 napra szol.

    A buvarvizsga termeszetesen nemzetkozi, PADI. Es valoszinuleg lehetetlen rajta elbukni.

    A kulfoldiek szinte kizarolag fiatal hatizsakos turistak, akiknek sok ideje van.

    Ilona, hihetetlen orom, hogy csaladtagjainkon es baratainkon kivul is lelkesen olvassa valaki a blogot!

    Tegnap es tegnapelott Neil Islanden voltunk, hogy kitoltsuk az idonket holnapig, amikorra nagy nehezen sikerult vegre hajojegyet szereznunk Little Andamanra.

    A "mi a rak" a poszt aljan pedig nem kepalairas volt, hanem egy link, ami az elso publikalt videonkhoz vezetett. Valoszinuleg erre senki nem jott ra, de nem baj, vegul sikerult beepiteni az oldalba.

    Puszi mindenkinek, es Boldog Karacsonyt, ha addig nem kerulnenk internet kozelebe.

    VálaszTörlés
  9. Méég videót!
    A rák se kutya, de inkább titeket néznélek.
    Remélem a Jézuska megtalál titeket.
    Puszi

    VálaszTörlés
  10. az apály képről a skimboard jutott eszembe

    VálaszTörlés
  11. Na jól van , véééégre! Gondolom érted mire mondom Janó.

    Videó nagyon úgy néz ki mintha egy canon lenne! a kezedben? MIvel vetted föl a rákot

    VálaszTörlés
  12. Sziasztok, gratulálok a zseniális fényképekhez! Komolyan, ennyi jó fotót egy helyen ritkán látni. Remélem, lesz majd kiállítás is belőlük. Egyébként meg boldog karácsonyi ünepeket kívánok, bárhol is töltitek. :)

    VálaszTörlés
  13. Sziasztok,
    szerintem többen is olvsanak titeket, mert én is a Facebook-on keresztül jutottam el hozzátok...és múltkor elfelejtettem írni, hogy a kedvenc képem - bár sok van- az amikor Luca a Tadzs Mahal aljában a szeméttengerben megy...szép is, érdekes is, megdöbbentő is...és boldog karácsonyt kívánok én is nektek is, meg a családotoknak is....ha már egy oldalon írogatunk...:)

    VálaszTörlés
  14. Szia Luca!

    Amióta megtaláltam a blogotokat, én is mindig elolvasom, hogy miket írtok, és nagyon élvezem. Nagyon szupernek tűnik az utazásotok. Néha úgy érzem közben, hogy tök igazságtalan, hogy te nem is tudsz meg rólam semmit, miközben én meg követhetem az isteni kalandjaitokat. További nagyon jó utat kívánok, és sok puszit küldök!

    Váradi Luca

    VálaszTörlés
  15. Az én haverjaim közül is sokan olvassák a blogot, csak nem kommentálnak. Janó, most akkor te milyen búvár vizsgát tettél, és hány méter mélyre merültél? A képek továbbra is nagyon jók, már unom is dicsérni őket. :)

    VálaszTörlés
  16. Az egész ország ezt olvassa (: Anikó barátnőm is, akit szerintem nem is ismertek. Csak szégyenlősek. Szerintem karácsonyra mindenki küldhetne egy sziát akár névtelenül is, hogy lucajanó tudja, hányan várjuk már az új posztot. Például most is nagyon.
    P

    VálaszTörlés
  17. Én is a potyautasok között vagyok, aki veletek lát világot.
    P.Ildi

    VálaszTörlés
  18. Boldog Karácsonyt Nektek!

    Azon filozofáltam éjjel szoptatás közben, hogy ti igy talán megússzátok a karácsonnyal együtt járó idegeskedést (idén sikerült minden ajándékot időben beszerezni, becsomagolni, azt hittem nem lesz para, de aztán kiderült, hogy túl kicsi az izzósorunk a fához és hogy natúr helyett édes a gesztenye...), kérlek, erősitsétek meg, hogy igazam van-e. Kint ünneplik a karácsonyt? El tudok képzelni egy táncos mulatságot a parton :)

    Puszi,
    KarKacSamu

    VálaszTörlés
  19. En csak a blogolvaso-tarsaknak kivanok Aldott Karacsonyt, luca-janonak inkabb telefonon, mert azon a szigeten, ahol vannak nincs internet. (igy ne is szamitsatok toluk posztra, jo esetben 29-en lesz modjuk)

    VálaszTörlés
  20. Borlevesszagú csókom a csapat csavargó és itthon szottyogó tagjainak.

    CsókA
    ...Lucám, hamis lesz a mennyből az angyal nélküled
    ...Janó, a libamáj sem az igazi, ha nem eszel velünk

    VálaszTörlés
  21. családi örömködés után én is bejelentkezek, mint nemkommentelő olvasó...
    a szia és boldog karácsony innen is jár oda a távolba/ide az olvasótábornak:)
    tényleg fantasztikus helyeken jártok/remekek a képek/csodás a stílus - nagyon tetszik, hogy nem-utikönyv-modoros frappáns megfogalmazásokkal olyen helyekre jutok el általatok én is, amikről gyakran még csak nem is hallottam...
    köszönöm és további csodákat!
    p. szabókriszta

    VálaszTörlés
  22. Koszonjuk a sok hozzaszolast es koszontjuk az uj kommenteloket!

    A karacsonnyal jaro idegeskedest valoban megusztuk, de reszletekkel es kepekkel sajnos csak az ujevben szolgalhatunk. Holnap ugyanis hajora szallunk Chennai fele, es valoszinuleg csak januar elsejen erunk partot. Little Andamanon pedig annyira jol ereztuk magunkat, hogy eddig nem volt idonk osszerakni a posztot, de ha nem hanyjuk vegig a hajoutat, akkor ott minden lemaradasunkat behozzuk.

    Vitorlakat felhuzni!

    VálaszTörlés