2009. december 8., kedd

Kalkutta


Állítólag létezik egy brit mondás, miszerint India a világ segge és Kalkutta rajta a segglyuk. A mondat első felével egyet kell értsünk, de Kalkuttánál gusztustalanabb helyeken is jártunk már. A pozitívumok között említhető, hogy sok út mentén van járda, a gyalogosok átkelését gyakran közlekedési rendőrök segítik, a világ egyik legnagyobb parkja terül el a város közepén, és viszonylag kevesen törekszenek a turisták folyamatos átverésére. Kimondottan sajnáltuk, hogy mindössze két napot tölthettünk el itt, ráadásul időnk nagy része ügyintézéssel ment el.


ébredés


Eden Garden, a legendás krikettstadion


írástudók


grandiózus sírkert


húsfüggöny


Az ember vontatta riksákat hivatalosan betiltották, mégis tele van velük a belváros. Nem túl jó érzés, csak egyszer próbáltuk ki, mikor eltévedtünk.


got milk?


utca kép

10 megjegyzés:

  1. Sziasztok!

    Ilyen se volt még, hogy kedves szüleiteket megelőzzük a kommentelésben :P
    Ha lejárt a vizumotok Indiába, akkor most hogy mehettetek vissza?
    Az Andamán szigetekre rákerestünk, de nem sok moindent találtunk róla, hogy-hogy oda mentek?
    A krikettet hogy fotóztátok? Be lehet kukkantani a meccsre?

    off-topic: Samu szépen hizik, és boldogan fedezi fel a kezeit, játékait, illetvee vidáman gőgicsél, kurjongat velünk.

    Puszi,
    Karola és Kacsa

    VálaszTörlés
  2. Sziasztok!
    Énis beelőzök (:
    Hangulatosnak tűnik ez a város. Mindíg csak az a vidám dallam jut róla eszembe, hogy I am a taxi driver in Kalkutta...Gondolom nem a riksahúzó emberek éneklik.
    Hétvégén voltunk Zánkán. Sokat emlegettünk titeket, hiányoztatok a bandából. Majával a nepáli fotóitokat nézegettük. Alegjobban a szines sapkás gyerekek tetszettek neki. Szerencsére itthon felejtettük a sok tüzijátékot, amit ránk hagytatok. Majd szilveszterkor fellőjük az összeset a tiszteletetekre.
    Üdvözlet az andamánoknak!
    Csók

    VálaszTörlés
  3. Hajrá mindenki: Luca-Janó láthatóan azt preferálja, ha nem az ősök, hanem mások kommentelnek, én nem ragaszkodom a dobogós helyekhez! ;-)

    ---

    És, hogy mindjárt a sor elejére is üzenjek innen hátulról: aki keres, talál, bár igaz, hogy az Andamanról főleg angolul írnak a neten... (http://andamandt.nic.in/ és ennek menüpontjai, http://www.andaman.org.in/, és az angol wikipedia). Magyarul - érdekességként - annak volt nagy visszhangja, amikor az indiai Hyderabad városában működő sejt és molekuláris biológiai kutatóintézet (CCMB) munkatársai az Onge és a Nagy-Andamán törzsek tíz tagjának DNS-mintáját megvizsgálva "rájöttek", hogy az Andaman-szigetek őslakosai közvetlen leszármazottai a mai ember Afrikában egykor élt közös ősanyjának, akit a cikkekben előszeretettel ős-Évának neveznek... Állitólag azért olyan nehéz ide beutazni, azért nem könnyű a tartózkodási engedély beszerzése, meghosszabbítása sem, mert az indiai kormány így vigyázz erre a "világörökségre", nem akarják, hogy a turisták betegségeket hurcoljanak be, bármi veszélyeztesse ezen törzsek érintetlenségét...

    ---

    Vissza a képkommenteléshez: a húsfüggönyben mintha egészen friss lenne az áru, kár, hogy mindenki végigsimogatja a hajával a cuccost...

    ---

    Egy kis családi: az idén csak a "maradék" négy gyerek (illetve egy beházasodott ötödik) és a két unoka mikulásozott nálunk, de a megszokott bazárhangulat ("adok egy Milka-Mikulást két Lindt-golyóért", "mit adtok egy epres csokiért?" stb.) most megszenvedte hiányotokat, hisz Ti vagytok azok, akik eltérő izléssel életet tudtok lehelni a bizniszelésbe, az egész megbénul, amikor mindenki ugyanazt szereti... Tudom: Ti azért megtaláljátok Havelock szigetén is a finomságokat, majd számoljatok be!

    P.P.

    VálaszTörlés
  4. Ez? :D
    http://www.youtube.com/watch?v=q6r1GrApjiM

    VálaszTörlés
  5. Ezt! (:
    Kali kali ku ta ku ta ku ta ayoh ayoh

    VálaszTörlés
  6. Én csak azt nem értem, hogy valahányszor Lucus lábát látom saruban, az patyolattiszta: biztos nem Kaliforniában vagytok, és a fotókon hollywoodi díszletekkel etettek bennünket?!
    Lehet, hogy a vastag könyvből szeditek hozzá az infókat :))

    CsókA

    VálaszTörlés
  7. Ho hó!

    Kathmanduban szereztünk új indiai vízumot, fele annyiba kerül, mint otthon.

    Krikett meccsre pont ugyanúgy be lehet menni, mint bármilyen meccsre, azzal a különbséggel, hogy egy krikett játszma 4 napig tart, úgyhogy nehezebb lekésni. A belépő 10 rúpia (40 forint) fejenként.

    Az Andamán-szigetekre éppen azért jöttünk, mert kevesen teszik. Eddig bármerre jártunk, mindenhol azt kellett hallgatnunk nálunk idősebb világutazóktól, hogy "nem rossz hely, nem rossz, de 10-15 éve volt az igazi". Na mi is ezt fogjuk mondani, mikor az Andamán-szigetek felkapott turistaparadicsom lesz. :)

    Zánka is jó hely, de 10-15 éve... :)

    Mi is utaztunk Kalkuttában taxival és a sofőr pont ilyen hülyén vezetett.

    Még Indiában se ér térdig a mocsok, a sarunak pedig vastag a talpa. Sőt, majdnem minden nap mosakszunk is. :)

    Az ős-Éva még a vastag könyben se volt benne.

    A mikulást elfelejtettük, de itt minden nap gasztronómiai ünnep. A különféle tengeri herkentyűket kókusztejjel és friss papayalével öblítjük le.

    Csóközön!

    VálaszTörlés
  8. Sziasztok!

    Köszönjük az andamáni linkeket! Luca, Janó, törzseket is fogtok látogatni? Hová készültök pontosan? Nagyon izgalmas helynek igérkezik, mi majd megyünk 10-15 év múlva :) Nagyon jó, hogy még mindig vannak ilyen helyek, és tetszik, hogy oda mentek! Ha nem nem tennétek, abba a tévhitbe ringattam volna magam, hogy átlagember számára megközelithetetlenek ezek a civilizációtól mentes vidékek.

    Ati kérdése lemaradt a múltkor: Miért tiltották be az ember vontatta riksát?

    Puszi nektek!

    U.i.: Lassan jönnek ránk a fagyok ("..tél szele hóval faggyal jő, véget ér az esztendő.."), egyre több mézes teát iszünk (fahéjas-almás winter-delight), tököt és almát sütünk, és lassan már készülünk a karácsonyra. Idén is meglesz a szokásos gesztenyés pulyka, csak most nem barátoknak, hanem a Nováki familiának lesz nálunk jelenése. Addig is vidám dalolással és mondókákkal ütjük el a korán sötétedő délutánokat.

    VálaszTörlés
  9. Ki tudja, lehet hogy az ominozus mondas olyan kozegben szuletett, ahol pozitiv kicsengéssel birt! :) M

    VálaszTörlés
  10. na ez a ka ku ta videot megnézném szívesen luca és Jano szereplésével! további jó utat

    VálaszTörlés