2009. december 6., vasárnap

Vissza Indiába

Nepálban nincs vasút, ezért a határig kénytelenek voltunk újra a világ legveszélyesebb busztársaságát igénybe venni. Az utak és a buszok állapota, valamint az elvetemült sofõrök miatt minden héten van egy halálos buszbaleset. Gazdaságossági szempontból azonban hihetetlenül jól mûködik a rendszer: mindig minden busz dugig tömve van. Ennek érdekében a személyzet részét képezi két fiatal fiú, akik az ajtóban állva utaznak és a busz oldalát ütögetve morzéznak a sofõrnek, ha új felszálló van a láthatáron. Hiába van már tele a közlekedõ folyosó és a sofõrfülke is csomagokkal, emberekkel és állatokkal, ha valaki fel szeretne szállni, nem ismernek lehetetlent. A leszállási szándékot szintén õk jelzik, tehát buszmegállóra nincs is szükség, mindenki ott száll fel és le, ahol neki a legkényelmesebb.
Egy kerékcsere és egy valamivel komplikáltabb váltóprobléma megoldása után 10 óra alatt teljesítettük a 200 kilométert. A határon riksával keltünk át és India legszegényebb tartományában, Biharban! találtuk magunkat. Innen a 18 órás vonatút már kényelmesnek látszott az elõkelõ AC 2 osztályon, de az eddig megszokott nemzetközi társaságnak ezúttal nyoma sem volt, bihari kupétársaink fanyalogva méregettek minket. Minden mozdulatunkat árgus szemmel figyelték, és mikor a Nirvána kertjébõl magunkkal hozott citromfûbõl kezdtünk teát fõzni a frissen beszerzett vízforralónkkal, az idegösszeomlás szélére kerültek. Rendõrrel fenyegetni csak azután kezdtek, hogy rumot is töltöttünk a teához. Végül rendõrt nem találtak, és mi jót aludtunk egészen Kalkuttáig.


ajtonallok


hvcs


defekt


Raxaul pu.


lapatolas


mukodik az olvasolampa es a legkondi

5 megjegyzés:

  1. Anyatigris nem érti, miért nem megtiszteltetés volt az útitársaknak, hogy együtt lehettek veletek? És a rum miért fájt nekik? Gyógyult alkoholisták nem bírták az illatot? És akkor most a kalkuttai napok után utaztok szigetelni? A vízforaló elemes, vagy van a kupéban konnektor? És mi a hvcs?

    A mostani fotókon már megint Luca a leghelyesebb, de most könnyebb volt nyernie :)

    További szép napokat, örülök, hogy bejelentkeztetek - naponta soxor rátoknézek, még ha elvileg digitáliamentes környéken vagytok is. (Na jó, két napig Balcsin voltam apámmal, az kimaradt)

    CsókA

    Lucó, készül a vadas, jut a mélyhűtőbe is - kedden beleheleztünk, most meg Lábdiból felhoztuk a nagy lavórt a pácoláshoz.

    VálaszTörlés
  2. Most, hogy látom, mit olvas Luca, és az milyen vastag, már értem honnan tudtok olyan dolgokat Indiáról, amiket én még csak nem is hallottam... De már megvettem: Lonely Planet: India, 1236 oldal! Izraelben majd lesz időm olvasgatni ;-)

    - - -

    Ha a lakatlan szigetvilágban is sikerült internetet találnotok, lehet, hogy Andaman-posztot is olvashatunk még az idén?

    P.P.

    VálaszTörlés
  3. A busz nem is annyira tömött, a kép alapján a felső lépcsőfokon még elférne két ember :)

    VálaszTörlés
  4. I trust both! á.

    VálaszTörlés
  5. Valami kimaradt nekem talan, de miért lettek a benszulott utitarsak ellenségesek? M

    VálaszTörlés