2010. január 13., szerda

Megvalósult utópia

Pondicherrytől 10 kilométerre található Auroville, ahol a világ minden tájáról érkezett emberek dolgoznak együtt különböző biofarmokon, erdőtelepítésen, környezetbarát technológiákkal foglalkozó kutatóintézetekben, és igyekeznek megvalósítani a tökéletes társadalmat. Elég gyanús az egész, egyrészt, mert rengeteg a pénzük (Pondicherry értékes ingatlanjainak fele az ő kezükben van, Auroville auditóriuma és egyéb közösségi létesítményei pedig Indiában ismeretlen minőséget képviselnek), másrészt a vállalkozás szellemi atyját, Sri Aurobindot, és jobbkezét, "The Mother"-t övező személyi kultusz miatt. Kissé hátborzongató, hogy mindent róluk neveznek el, és az ő arcképük néz le az összes szabad falfelületről. Hogy az egész még bizarrabb legyen, 37 év alatt felépítettek egy nagy aranygömböt, amit a város és az egész szellemiség központjaként tisztelnek, és a kiválasztottak belemehetnek meditálni. Számunkra Auroville legnagyobb vonzereje az volt, hogy kiváló bio sajtokat készítenek, próbáltuk a cheddart, mozzarellát, parmezánt, gorgonzolát és gruyère-t, mindegyik tökéletes volt. Ugyan magyarok is laknak itt, pálpusztait és lajta sajtot mégsem lehetett kapni.


dióhéjban


a szélrózsa minden irányából


Matrimandir


elárasztott hindu kegyhely


Sri Aurobindo maga


van itt pénz, fotózni tilos


Sri Aurobindo Auditorium

9 megjegyzés:

  1. Ha 15 szazalék a franciak aranya, és ok 309-en vannak, mekkora Auroville lakossaga? S ennek hany szazaleka magyar?
    ;)
    M

    VálaszTörlés
  2. Meneküljetek, mielőtt behálóznak, Auro binds you és The Mother lenne anyátok :)

    Hideg lel az ilyen szektaszagú jelenségektől. Láttam mostanában régi James Bond filmeket, ilyesmi volt a világuralom megszerzésére törekvő főgonosz bázisa.

    Az emberek napi tevékenységét láttátok is? A hegyekben sikerült eddig ennyi embermentes képet kattintanotok. Persze ha tilos fotózni, érdemes óvatosnak lenni.

    CsókA
    a sajtozásnak veletek örülök, nagy dolgok ezek!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Luca és Janó!
    Múlt héten bukkantam a blogotokra, de máris lenyűgözött. A párommal mi is nagy utazók vagyunk, de együtt még nem voltunk hosszú úton (csak ő volt egy 396 naposon és ennek kapcsán ismerkedtünk meg :))!
    Szóval gratulálok nektek, további jó utazást kívánok, de közben megjutalmazlak titeket egy díjjal. Légyszi ugorjatok be hozzám (zizikalandjai.blogspot.com) a részletekért.
    Üdv,
    Zizi

    VálaszTörlés
  4. Marci a matekleckéd továbbfejlesztem: a mai cca kétezres népesség csak a kezdet, a települést 50 ezresre tervezik, na akkor hány francia lesz és hány magyar, ha a 15 százalékos illetve 3 ezrelékes arányt tartják? ;-)
    Egyébként nem tudom mikorra érik el az 50k-t, hisz az idea elég régi, több, mint 40 éve épül Auroville! Nem hinném, hogy szekta, mert akkor már mindenütt császkálnának a hittérítők, hogy kiszivattyuzzák a világ megtéríthető feléből a pénzt... Inkább egy kis infantilizmussal párosuló idealizmus, valódi utópia, kísérlet. És mint ilyen, a pénzt nyilván különféle nemzetközi szervezetektől szerzik... (No meg akadnak túristák, aki ráharapnak a biosajtjaikra és jó pénzt adnak értük!)
    Érdemes átfutni a wikipediás bejegyzéseket róluk (korrekt magyar, kicsit bővebb angol), ki tudja, lehet, hogy a madáchi falanszter itt van születőben... (Biztos azért tilos fényképezni, nehogy valaki megörökitse Michelangelo székláb-faragását...)
    De azért nem bánnám, ha valaki definiálná, hogy mi az az "Emberi Egység", és főleg mi ennek az "ideálja"? Mert Auroville alfája és omegája még a tiltott módon lefényképezett tabló szerint is ez...

    VálaszTörlés
  5. Sanyinak gratulálunk, Zizinek pedig köszönjük!

    A biosajtok amúgy csak az indiai árszínvonalhoz képest tekinthetőek drágának, a parmezánnak és a gorgonzolának is kb. 3000 Ft volt kilója. És figyelembe véve, hogy Indiában máshol egyáltalán nincs sajt, csak egy túró szerű, íztelen, lében úszó izé, az úgynevezett paneer, a valódi olasz és francia sajtok értéke tulajdonképpen felbecsülhetetlen.

    Fényképezni nem mindenhol tilos, a Matrimandir view pointból például szabad, de oda csak egy ismeretterjesztő videó megtekintése után lehet (ingyen) jegyet igényelni.

    VálaszTörlés
  6. jo lenne hogyha nem irnatok semmit Aurovillrol, vagy a mogotte meghuzodo filozofiajarol, ha nem szantok eleg idot a tanulmanyozasara.Mi itt elunk 1997 ota, es felhaboritonak tartom ezeket a megjegyzeseket es al informaciokat. Talan angolul is meg kellene elobb tanulnia egy ket embernek ott.

    VálaszTörlés
  7. Ha valaki Sri Aurobindo és az Anya műveiből magyar nyelven szeretne olvasni, ezeken a lapokon teheti meg:
    http://aurobindo.supramental.hu
    http://anya.supramental.hu

    VálaszTörlés