2010. január 11., hétfő

Sajt, bor, croissant

Chennairól annyi rosszat hallottunk, hogy a reptérről egyenesen Pondicherry felé vettük az irányt, amely India egyetlen volt francia gyarmata. A gall hatás az építészeten, az utcaneveken, és a rendőrök egyenruháján is tettenérhető, nekünk azonban kulináris szempontból hozott igazi felfrissülést ez a felemás város. A francia éttermekben ettünk steaket marhából, disznósültet disznóból, a számos itt élő külföldi kiszolgálására berendezkedett boltokban pedig széles saláta és sajtválasztékkal találtuk szembe magunkat. Sőt, még egy remek indiai vörösborhoz is hozzájutottunk. A város legjobb pékségében a reggeli croissant és baguette után Galette des Rois-t csak azért nem vettünk, mert túl nagy volt.


megint egy Pulsar


lent a parton


a vattacukorárus mindig kétszer csenget


42


Mit látnak szemeim?


kultúrák találkozása


a Grand Hotel d'Europe szebb napokat is látott


korzó


a szári sosem megy ki a divatból


Szeplőtelen fogantatás katedrális


Dél-Indiában sok a keresztény


francia örökség

9 megjegyzés:

  1. Mi sem árul el többet arról, hogy mit is nyújtott Nektek az egykori francia-India, mint az, hogy ismét hangsúlyossá vált a táplálkozás a blogban: újra megjelent a kaja a kulcsszavak között (második, közvetlenül India mögött), a szöveges mondandó nagyobbik fele is kulináris örömöket ecseteli, a címről pedig már ne is beszéljünk! Az ember csak nagyokat nyel...

    VálaszTörlés
  2. Persze, pont ezt írtuk, hogy az evésről szólt ez a néhány nap (is). A kulcsszavak pedig abc sorrendben kerülnek fel automatikusan. A kaja egyébként összességében jelenleg a negyedik, holtversenyben Nepállal.

    VálaszTörlés
  3. 42.
    Hm.
    Nektek nem is kellett hét és fél millió év, hogy megtaláljátok a választ a végső kérdésre: Az élet, a világmindenség, meg minden.
    http://www.youtube.com/watch?v=aboZctrHfK8

    Egyébként nagyon mókás az indiai és a francia módi kereszteződése.

    Mi a Pulsar? A motorotok?
    Nem szeretnétek egy kis breaking news-t, ha szépen kérjük?

    CsókA

    VálaszTörlés
  4. Csak hogy én is hozzászóljak: a vattacukros és a száris képek a kedvenceim, ilyen színek nincsenek máshol...és nagyon jó a képek kompozíciója és ritmusa is...

    VálaszTörlés
  5. A vattacukrosra azt hittem első pillantásra, hogy valami debil lufik. Még jó, hogy a remek képekhez most is remek képaláírás dukál. Dukálka :)

    CsókA

    VálaszTörlés
  6. Mit látnak szemeim! A levél nézegetős bácsi a kezén pihenteti a cigijét amíg a levelet vizsgálja?

    VálaszTörlés
  7. Na, ennek oromére a hétvégén Parizsban indiai étteremben eszem majd...
    ;)
    M

    VálaszTörlés
  8. A Pulsar a motor, szuper indiai gyártmány, a Bajaj gyár terméke.

    A bácsi szájából pont kiesett a bidi(http://en.wikipedia.org/wiki/Bidi), amikor fotóztam, és ezek szerint épp a kezén landolt.

    Marci: a malai kofta volt a biztos választás, amikor nem akartunk csípőset. Dosa van Párizsban? Mert Magyarországon nincs az indiaiban, pedig délen az a legalapvetőbb betevő.

    VálaszTörlés
  9. Malai kofta?
    Egy kicsit azért csip, remélem...

    Dosa?
    Dózsa + Dosia ugrik be, ez nem...

    VálaszTörlés