2010. február 10., szerda

Földön és vízen Miritől Kuchingig

Borneó északnyugati sávját elfoglaló Sarawak Malajzia legnagyobb állama, területe jóval meghaladja Magyarországét, de sokkal kevesebben lakják. A 2,5 milliós népesség egyharmada a látványos tetoválásaikról, hosszú házaikról és félelmetes fejvadász múltjukról híres iban törzshöz tartozik. Bár jelentős részük a misszionáriusok szorgalmas munkálkodásának következtében áttért a keresztény hitre és felhagytak más törzsek legyilkolásával, az általunk megismert ibanok erős, nem múló vonzalmat tápláltak a verekedős filmek, a skandináv death metal és a háziállatként tartott ragadozó halak iránt. A városokat a 26%-nyi kínai dominálja, míg a malájok szinte mindenhol kisebbségbe szorultak. Rajtuk kívül még legalább harminc, saját nyelvvel, kultúrával és életmóddal rendekező kisebb nép él itt. A helyiek körében a maláj kormányzat nem örvend osztatlan népszerűségnek: kitermelik a gazdag kőolaj- és földgázkészleteket, a haszonból szerény 5%-os részesedést juttatva Sarawak államnak, és rekordsebességgel irtják a sok törzs, és több tízezer növény- és állatfaj élőhelyét jelentő esőerdőket.
Borneó időjárása nem túl változatos, a meleg évszakban 40 fok van és gyakran esik, az esős évszakban kicsit kisebb a hőség és még több a csapadék. A rengeteg esőt lassú folyású, iszapos folyók vezetik a tengerbe, amelynek színe és átlátszósága a Balatonhoz hasonlít, így búvárszemüvegeink egyszer sem kerültek elő hátizsákjaink mélyéről.
Jártunk viszont lélegzetelállító barlangokban, sokat hajóztunk fel és le a Rajangon, Malajzia leghosszabb folyóján, találkoztunk a csak ezen a szigeten élő borneói nagyorrúmajommal (proboscis monkey), fürödtünk elhagyott trópusi öblökben és ágyból wifiztünk a progresszív fővárosban, Kuchingban.

első borneói megállónk, a Niah Caves Nemzeti Park

a sötét csík a fán egy hagyaautópálya, egészen fel a lombkoronába

az itt élő sokezer fecske fészke a különleges kötőanyag miatt komoly kereskedelmi értékkel bír, a kínaiak levest és teát főznek belőle

a barlangok egyben fontos régészeti lelőhelyek, itt találták meg Dél-Kelet-Ázsia legősibb (40.000 éves) Homo Sapiens maradványait

a Great Cave-ben nem csak egy ház fér el könnyedén

beférne akár egy lakótelep is

vaku + hosszú expozíció

vasárnapi bevásárlás Sibuban, Sarawak harmadik legnagyobb városában

pacalos tésztaleves reggelire

a Rajang személy- és áruforgalmát hosszú, keskeny és gyors szárnyashajókon bonyolítják

egy falu, egy ház

egész úton épphogy a vihar előtt jártunk, ami nagy mázli, mivel a tetőn utaztunk

a kínai pékségekben minden édes

a ramboutan szinte ingyen van, a sárgarépa és a káposzta luxuscikknek számít

休息在和平

volt erdő, nincs erdő

a hosszú ház lényege a közös veranda

6 sebesség, kuplung, 110cc, tárcsafék, kosár - az ideális robogó

 klasszikus borneói háttér

18. lyuk

hívatlan vendég a hajóállomáson

családi kör

a Bako Nemzeti Parkban

változatos a táj

osztálykirándulás

a vacsorájukhoz mi is csatlakoztunk

Hopp egy légy!

Ez egy húsevővirág!

ez viszont szerencsére nem az

privát öböl

a kihalás szélén álló Nasalis larvatus

Kuching, a legstílusosabb város a szigeten

a nasi lemak egyik fontos összetevője a szárított hal

a laksa gazdag, fűszeres tésztalves szójacsírával, csirkével, tojással, rákkal, citrommal és csípőssel

Szecska mester

old Kuching

A legcikibb dolog Malajziában a náci kultusz. Szinte mindenhol lehet kapni hasonló pólókat, a fiatalok Hitlertől idézgetnek facebookon.

a parlament

halgombócleves, disznónyárs mogyorószósszal és friss cukornádlé

akvárium a guesthouseban

ibanok régen és ma

9 megjegyzés:

  1. Első!
    A náci kultuszt egyáltalán nem értem... Megint fantasztikus, és változatos helyeken jártok, jó kajákat kóstoltok, és remekek a képek, tényleg!

    VálaszTörlés
  2. Szaritotthalas nasi?
    :)
    Legalabb nem gejl...
    ;)
    M

    VálaszTörlés
  3. Erdekes, itt Izraelben nem nagyon lattam naci trikot, nem is ertem miert...
    Van viszont akcios töviskoszorú! Nem vicc, a yardenit.com oldalon barki megtalalhatja, van hozza minden nyelven certificate! Es mit gondoltok, a Szentfoldon egybegyult vilagvallasok kozul melynek a hivei talaltak ezt ki? Nem, a keresztenyek csak vasaroljak, a business - naná - a zsidoke. Mikent azt is, hogy ugyanebben a Yardenit Shopban jo penzert a keresztenyek hadd vegyenek egy keresztelo ruhat (haloingszeru vaszontrikot) es azt feloltve hadd meritkezzenek meg a Jordan folyoban. Minderrol bovebben majd beszamolunk Hedyvel az izrael.blog.hu-n, de ennyi elozetest muszaj volt a naci triko kapcsan elorebocsatanom ;-)

    VálaszTörlés
  4. Mivan Janókám, a Luca írta a blogot? Mért nincs bejegyzés? Balin minden sarkon van wifi, gondolom, hiszen az egy ilyen turista paradise, vagy nem? Szal lőjedd a sztorit mielőtt leszoknak az emberek a blogodról haver ! Béke

    VálaszTörlés
  5. Haha! Már vártam ezt a megjegyzést. Nem, a blogot együtt írjuk. Az új poszttal pedig azért állok rosszul, mert minden nap szörfözünk, és általában nem merem magammal vinni a fényképezőgépet, így kevés a kép.

    VálaszTörlés
  6. Csatlakozom!
    Lucának bezzeg lenne mit írnia a pezsgő Budapestről.

    VálaszTörlés
  7. Sziasztok!
    Zizi vagyok megint. Én adtam nektek a kreatív blogger díjat! :) Szóval kiraktunk titeket az http://ahogyerzed.hu weboldalra, vagyis a linkek közé beraktuk a blogotokat. Az ahogyerzed.hu néhány évvel ezelőtt szintén utazós blog volt, ami mostmár az alábbi linken érhető el: http://www.396nap.ahogyerzed.hu/
    További jó utazást!
    Zizi

    VálaszTörlés
  8. Janókám, elég a kifogásokbók, ne lustálkodj már! Legalább egy rövidke bejegyzést írhatnál, az sem baj, ha kevés a kép.
    Luca

    VálaszTörlés
  9. Jol van. Ma meg fotozok, holnap jon a poszt!
    Jano

    VálaszTörlés