2010. március 19., péntek

Átutazóban Szingapúrban

Délkelet-Ázsia leggazdagabb országában mindenki jólnevelt és jólöltözött, csillogó-villogó felhőkarcolók és gyönyörűen karbantartott gyarmati épületek szegélyezik a széles és makulátlan sugárutakat, ahol még az R8-as Audik sem lépik túl a sebességhatárt. A szabályok megszegése nem is lenne kifizetődő, a büntetések 70.000 forintnyi szingapúri dollárnál kezdődnek, ennyibe kerül, ha valakit a metrón evésen vagy iváson kapnak. A mindent látó biztonsági kamerák rendszere elől pedig nehéz elbújni.
A belvárosban pláza plázát, bank székház bank székházat ér, a robbantásokkal elővarázsolt új telkeken a nap 24 órájában épülnek a mindig nagyobb bevásárló- és szórakoztatóközpontok. A centrumban zöld területeknek már nem is maradt hely, munka után az emberek az aszfalton kocognak. 
Az árak a környék országaihoz képest meglehetősen magasak, de a tömegközlekedés és az utcai étkezés még így is fele annyiba kerül, és sokkal színvonalasabb, mint otthon. A kínai finomságok és a sokkoló épületek mellett a világ legjobb esőerdei állatkertje volt számunkra Szingapúr fénypontja.
A tisztaság, jólszervezettség, az elekronikai cikkek végtelen választéka és a rendkívül alacsony bűnözési ráta szokatlan és vonzó, de a túlzott kiszámíthatóság, sterilitás és szabályozottság miatt végül is nem szívesen élnénk itt.

Malaka-szoros

könyvtár

a világ legnagyobb óriáskereke

St. Andrews Cathedral

kondi

égbeszökő árfolyamok

darvak

pénzügyi negyed

Orchard Road, a szingapúri Váci utca

a hely nevéhez hűen a vendégek tolószékben ülnek, infúzióból kapják az italt az ápoló ruhás pincérektől, a hangulatvilágításról pedig műtős lámpa gondoskodik

nagy szürke szellőzőrendszer

a nemzeti botanikuskert

népszerű fotózkodó helyszín

művészet a bozótban

cool a verda

Little India

nem fenékig tejfel

Gyurika

Hozzám dumálsz ilyen tré pofával?

szieszta

majomparádé

albínó tigris, vadon nem él

unja a banánt

Inuka, az első jegesmedve, aki a trópusokon született. 1990 december 26-án látta meg a napvilágot a szingapúri állatkertben.

Lem úr

dim sum

a világ legnagyobb szabadtéri úszómedencéje kap helyet a tetőn

ezüstváros

12 megjegyzés:

  1. Mar nagyon vartam a folytatast!
    :)
    Kellemes helynek tunik - csak a légkondik terén kellene még rendet tenni...
    ;)
    Innen merre tovabb?
    M

    VálaszTörlés
  2. Na végre felszínre bukkantatok!!! A kondis képen akadtam le, ma reggel pont szép új világ - falanszter gondolatok ragadtak el. Az állatkerben a szokásos mázlitok volt, mindenki gyöbyörűen produkciózott nektek. A tigris! Nekem vagy döglik, vagy az üvegfal mellett jár fel.alá idegesen, nézése a régi cirkuszos gyerekdalt idézi: "a tigris vár, hogy mikor kerül sorra, változást tervez a nagy produkcióba".

    Egész tisztának látszik a város ege, máshol van az ipar? Itthon egy-két napja süt a nap, már nagyon ránkfért.
    Jó lenne, ha dátumot kapna a beszámoló, akkor látnánk, hogy mennyi mese jön még a jelenig :))

    Továbbra is jó légy mindkét Morzsa, vigyázzatok magatokra, fedezzetek fel mindent!

    CsókA

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok....ahogy látom másokra is hatással volt a légkondis kép, szerintem is nagyon jó...de az egész így egyben olyan futurisztikus és hihetetlen.

    VálaszTörlés
  4. Nálam az "Ezüstváros", a "pénzügyi negyed", a "darvak", a "nagy szürke szellőzőrendszer" geometriája is előzi a légkondi kültéri egységeket, legalábbis, ami a képkompozíciót illeti... Ugyanakkor kétségtelenül ez a legijesztőbb kép (beleértve a vadállatokat is), és szinte bizonyos, hogy egy ilyen zöld image-t építő városban energiatakarékosabb lenne valamilyen központi klimarendszer...

    Egy kis szívfájdítás (bár nyilván a töredéske annak, amit ezekkel a képekkel és helyekkel Ti okoztok): az elmúlt hétvégén még tökéletes (sőt, a helybéliek szerint: best) pálya- és hóviszonyok voltak a Katschbergen... Mindez napfényben és 12-15 fokos tavaszban!

    VálaszTörlés
  5. Hello, maradjunk a kondiknál: az hátsó homlokzat ugye? Ments meg, please...Személyszerint irigylem h végre ilyen rendezett körülmények közé kerültetek, itt áll a bál, kevernek, választási hangulat van, az utcán ilyen-olyan arcok hatalmasodnak fölénk :-((( Ráértek még csavarogni!!! Puszi

    VálaszTörlés
  6. Jók a képek, az aláírások pláne, clinic nekem nagyon adja, és a zászló se semmi! Nagyon jó kis poszt lett, elegáns visszatérés!:)

    VálaszTörlés
  7. Nyugi-nyugi, hátsó homlokzat:)
    Ipar és mezőgazdaság nem igazán fér már el a szigeten.
    A merre tovább meglepetés.

    VálaszTörlés
  8. Viki nagyon belelendült! Kövessétek (ne csak a blogját, a példáját is)!
    http://egyhospitaleragondolatai.blogspot.com
    P. P.

    VálaszTörlés
  9. na, van vmi új?

    d

    VálaszTörlés
  10. Nagyon jók a képek! Azért az a clinic nevű hely kicsit durva. még várnék pár évet amíg infúzióban kapom a vörösbort :) Szép Húsvétot Nektek, és további jó kalandokat!
    Judit&Zorka&Sári

    VálaszTörlés
  11. Puszi,koszi Papa a reklamot:)

    Szep Husvetot Nektek!
    Viki

    VálaszTörlés