2009. október 6., kedd

Halo! Sir! Excuse me! Sir! Come! Madam!...

Nem is bántuk, hogy visszavitt az utunk Delhibe, éreztük, hogy valamit biztos kihagytunk legutóbb. És tényleg, vannak Delhiben látványos műemlékek és jó éttermek (életünk legfinomabb bárányát ettük a muszlim Nizamuddin negyed világhírűnek mondott Karim’s éttermében), de a most eltöltött hat nap több mint elégnek bizonyult. Az egész Indiára jellemző idegesítő dolgok itt elviselhetetlen méreteket öltenek. Új-Delhi elegáns kertvárosi részeit leszámítva olyan tömeg van folyamatosan az utcákon, hogy kínszenvedés sétálni, mert mindig szembe jön valami. Akár motor, gyalogos, tehén, riksa, biztosan nem ő fog kitérni az útból. Mindezt tetézi, hogy megállás nélkül szólongatják az embert a címben felsorolt módokon a különböző árusok, riksások, koldusok, és képtelenek felfogni, hogy mi csak azért is megpróbálnánk sétálni, és nincs szükségünk még egy pashmina sálra, faragott elefántra pedig pláne. Cserébe viszont, ha valami tényleg kéne, azt nagyon nehéz megszerezni. Lépten-nyomon megpróbálnak átverni, hazudnak, csalnak, a különböző jutalékok hierarchikus rendszere mozgatja a szálakat. Jegyvásárláskor a vasúti alkalmazott a pályaudvarról képes elküldeni az emeleti jegypénztár helyett egy kamu állami tourist office-ba, ahol ugyan elvben lehet vonatjegyet kapni, de csak csomagban, vagyis lehetőleg vegyünk előre tízet plusz egy teveszafarit, egyetlen vonatjegyet sajnos nem adhat. Az értetlenség olyan méreteket ölt, hogy mikor a Jodhpurba induló vonatunkat próbáltuk nem lekésni, és a riksást nógattuk, számunkra egyértelműnek tűnő jelekkel és szavakkal, ő félreállt és hindiül elmagyarázta, számunkra egyértelműen, hogy nem érti. Szerencsére a vonat már induláskor tíz percet késett, így elértük.


Connaugh Place, harom oriasi koncentrikus kor Uj-Delhi kozepen, ez pedig a legkozepe


Laxmi temple


klubhelyiseg


Delhi parade


legkondi


Delhi parkjaiban egesz erdekes az elovilag


 ugyanaz a park


hiaba vartuk, hogy eltakarodjanak a kepbol

 
 Dale


 a vurstliban

bufe


cool


itt egettek el Gandhi testet


az alom meg nem valt valora


befer ala


az elnoki rezidencia kertje minden februarban ket hetre megnyilik a latogatok elott


a kormanyhivatalnokok Ambassadorral jarnak


a leghiresebb sugarut


eskuvoi torta



Humayun`s tomb, indiaiaknak a belepo 10 rupia, kulfoldieknek 250


ra van irva, hogy mi ez


a Nizamuddin negyedben


plaza interieur


a 22 karatos arannyal bevont antik Bausch&Lomb szemuveget vegul nem vettuk meg


atlagos csutortok delutan Old-Delhi egyik utcajaban


India legnagyobb mecsetje, a Jama Masjid




uzsonna


fergeteges sound&light show a voros erodben


a siremlekeket egy kaptafara epitettek


a Sidney operahaz, valojaban a Baha`i szekta temploma




Egyik allando kedvencunk a dosa, del-indiai specialitas. Egy jo ropogos francia palacsintateszta kulonbozo sos toltelekekkel es szoszokkal.

12 megjegyzés:

  1. A szoveges beszamolo alapjan nem ilyen fotokra szamitottam! Szép epuletek, kellemes parkok, kiadosnak és finomnak latszo uzsonnak tuntek ugyanis fel a képeken...

    VálaszTörlés
  2. Gyors reagalas :)
    Irtuk is, hogy szep muemlekek es jo ettermek. Az emberekkel es a tomeggel van a baj. Meg draga is a videkhez kepest.

    VálaszTörlés
  3. helló, pont most volt a dekotv-n film a Bahai templ építéséről, fantasztikus remekmű, mond milyen állapotú hiszen veled egyidős minimum és nem volt túl meggyőző az építés kivitelezése, bár Carrarai márványfedése van amit még a számítógépes programok előtti időben egyenként a héjfelülethez csiszoltak Carrerában és a helyszínen felakasztották a 15cm vtg vasbetonhéjra, nagyon preciznek is tűnik, no milyen? ölellek Benneteket: Angimama

    VálaszTörlés
  4. http://www.bahaindia.org/temple/interview.html

    VálaszTörlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  6. Szépek a helyek a szagok és piszkancs mancsok nélkül :) Örülök, hogy az étvágyatok rendben.
    A nyomozgatásom elég bénán ment, bezzeg a ti útvonaltervetek ígéretes.

    CsókA
    ..az előbb ugyanezt írtam, de azóta sikerült a cádizi tengerparti fotómat a profilomba gyűrni, és inkább újra feladom a csomagot :)

    VálaszTörlés
  7. Azért néhány felvételt átemelhettetek volna a "Menekülés Delhiből"posztból ide is, úgy lenne teljes a kép ;-) (Bár mintha a nagyszerű tömeg-felvétel, az utcakép oldalt a jellegzetes házakkal, a Dani által keltetőgépeknek nevezett klímákkal mintha onnan keveredett volna ide - 127-nél feladtam az emberek számolását... Most már értem, hogy miért nem futtok össze sehol Jankáékkal, ha itt jönnének szembe, akkor sem valószínű, hogy találkoznátok!)

    Ez most Delhinek az a fele, amiből az Indiai Idegenforgalmi Hivatal is összerakhatna egy prospektust... (Mondjuk a South India Club épülete azért kimaradna, a "DO NOT ENTER - BUILDING DACLARED UNSAFE" felirat egy ilyen szép műemlék épületen bennem Várkert Kioszk asszociációkat ébreszt, azt is kihagynák egy Budapest Albumból.) Apropos felirat: kell némi mélységélesség ahhoz, hogy oda lehessen írni egy kép alá: olvassátok le a 3-400 méterre lévő épület kupolájáról, hogy mi ez! Más kérdés, hogy most már tudom kinek állít emléket, de arról, hogy ki az a Gurdwara Damdama Vezér Úr azért f*gom sincs...
    Szép a Plaza-felvétel geometriája is, és külön öröm, hogy az ételcsendéletek megnyugtató módon újra visszaszívárogtak a blogba, láthatóan nem éheztek (bár mintha fogytatok volna, vigyázni kell a bevitt mennyiség és a fosás egyensúlyára).

    Várjuk a felvételeket a sivatagi kirándulásról, azután majd a Taj Mahalról, kiváncsi vagyok: sikerül-e ehhez az agyonfotózott nevezetességhez valami új nézőpontot találni.

    Közben így most, hogy a bloggernapló által is követhetően megkezdtétek haramadik naptári hónapotokat, némi aggodalommal tekintek a statisztikára: a csonka (fél) augusztushoz kilenc bejegyzés tartozik, a teljes szeptemberhez hat, és ma, az aradi vértanúk napján (vagyis közel egy hét lement októberből) az októberi posztok száma egy. Nem lenne jó, ha utatok végére már csak kéthavonta egyszer posztolnátok...

    Zárásnak hagytam a csúcsképet, a két öreg a villanykörte alatt: a baloldalból kellene 5-8%-ot vágni (hogy a Ho Shi Minh szakállas öregúr előtti asztal bal csücske még éppen a képen legyen, de a külső helység, és az árnyékban ülő kockás inges fiatal már ne), és akkor ez lehetne egy indiai szociográfiai összeállítás címlapfotója! Magába a kötetbe meg belefér a mási aláírás nélküli kép...

    P.P.

    VálaszTörlés
  8. A Bahai templi jol nez ki eloben, nem rohad. Ottletunkkor 40 turistabusznyi tomeg hompolygott ki es be, akiket orulet hataran allo izzadt parkorok probaltak kordaban tartani sipokkal felfegyverkezve.

    Az etvagyunkkal minden ok, sot lefogyva se vagyunk, epp ellenkezoleg. (Csak azert huztam ossze magam, hogy nagyobbnak tunjon a palacsinta.)

    Igyekszunk nem elhanyagolni a blogot, bar a sivatagi varosok ossze lesznek vonva.

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm a választ! Node most már TI IS el vagytok tünve, ma már 12dike van....

    VálaszTörlés
  10. Ki van meg eltunve? Mi fosunk, de most atmereszkedtunk a szomszedos cyber cafeba. Es ezuton uzenjuk, hogy most mar nem kell bejelentkezni a kommenteleshez. (de alairni illik)

    Luca, Jano

    VálaszTörlés
  11. De jó, hogy előkerültetek!!! Jankáékról 5-e óta nincs hír, de most rácsörrentem, és az sms-ben kért jel szerint 2-szer visszacsörrent.

    CsókA

    VálaszTörlés
  12. Egy korábbi komment - hát hol a híres memóriátok?

    betéti társaság írta...
    Helló!!!!!!!nagyszerűek képek, elképzelhetetlen messziségben vagytok, alig várom hogy megöleljelek Benneteket! Puszi, de ezer: Angimama

    CsókA
    ...árva anyaként, lehet hogy túl sokat foglalkozom a blogotokkal?

    CsókA 2.

    VálaszTörlés