2009. október 14., szerda

Kék város, arany város és a legromantikusabb város


Alvó vonaton teleportáltuk magunkat Delhiből a 13 órányira lévő Jodhpurba, Rajasthanba. A város arról nevezetes, hogy a papi kaszt tagjai már évszázadok óta indigóval kevert mésszel festik ki házaikat. Később ebből divat lett, így most már az egész óváros eléggé kék. Ezen kívül büszkélkedhetnek még egy grandiózus erőddel, egy óratoronnyal és India legújabb maharadzsa palotájával, amit 1929-től 44-ig építettek és legalább akkora, mint a parlament otthon. A környék felfedezésére újra motort béreltünk, ezúttal a nép motorját, egy 150 köbcentis Bajaj Pulsart. A nyílegyenes sivatagi utakra nem a legideálisabb választás. A 40 fokban, üveghangon nem sokáig bírta a 70 kilométeres sebességet. 5 órát vesztegeltünk a sivatag közepén víz nélkül, mire segítséget küldtek a kölcsönzőből és visszavontattak Jodhpurba.



az ejszakai vonatozas nem annyira pihenteto


piros mosas a kek varosban


rossz gyerek es jo gyerek


kek a varos


kek a haz is


agyutoltelek


ime, az erod


remekul szorakozunk a sivatagban


a maharadzsa palotaja


o epittette


most az unokaja lakik benne



Következő állomásunk Jaisalmer, Rajasthan legnyugatibb turistacélpontja, a Thar sivatag közepén. Itt elsősorban az aranyszínű homokkőből épült erődben zajlik az élet, kb. 2000-en laknak a falakon belül. A város ideális kiindulópont teveszafarikhoz. A teve megbízhatóbban működik és kevesebbet fogyaszt, mint a motor, viszont nem kényelmesebb és az állandó tevefingszagot sem könnyű megszokni.



egy helyen lassiztunk Anthony Bourdainnel, csak most pont nem volt ott


indul a szafari


teveink es a 8 eves tevehajcsar


bennszulott


a finomabb falatok magasan nonek


sivatagi epiteszet


porta


bizony ez egy antilop, nem am oz


jo a teve profilja


ejszakai taborhelyunk, a fan a hatizsakjaink lognak


homokozo


a tavolban 1000 meteres sziklafalak magasodtak


kishaver


jo reggelt


sut a nap


este tenyleg arany az erod, a kogolyok varjak, hogy az ellenseg fejere lokjek oket


palota az erodben


boreger


a to valojaban 20*20 meter, de a turisztikai kiadvanyokban szeretik igy fotozni az erodot


Jaisalmertől Udaipurig egy sleeper busz plafonközeli alvó kapszulájában verődtünk faltól falig. A menetrend minden racionalitást nélkülöz, buszunk délután háromkor, 50 fokban indult és hajnali négykor érkezett meg. Udaipur a Lonely Planet highlightjai közül az első helyen szerepel, a Rough Guide szerint pedig a legromantikusabb város a szubkontinensen. Itt forgatták az Octopussy című halhatatlan James Bond film számos jelenetét, melyet kérésre a város akármelyik éttermében levetítenek az esti órákban. Jankáék blogjából már korábban kikövetkeztettük, hogy ők is Rajasthanban járnak, de közvetlenül nem sikerült felvennünk a kapcsolatot. Így aztán a puszta véletlennek köszönhető, hogy már az első nap szembe jöttek a Pichola tó két partját összekötő gyaloghídon. A három együtt töltött felejthetetlen nap után mi északra indultunk, ők pedig délnek vették az irányt.



szent koldus


itt jottek szembe Jankaek


a kutyabarat olvasok kedveert


bougainvillea


Pichola to


ghatnak hivjak a vizhez levezeto lepcsosort


magyarok!


a Lake Palace luxusszallokent uzemel, sajnos etterme csak 2000 rupia feletti fogyasztas eseten latogathato


es megsem esett az eso


a sittet minden esetben nok szallitjak a fejukon kislavorban, a talicskat nem ismerik


egy napos kirandulast tettunk egy nagy tohoz, amit az 1700-as evekben hoztak letre ezzel a duzzasztogattal


videk


Rajasthan legnagyobb palotaegyuttese


a legmenobb tablo


postagalamb kalitkak


lanyok


bucsuzunk

10 megjegyzés:

  1. Újabb fotóalbum!!! Csodaklassz helyeket és népeket kaptatok már megint a helyi és nemzetközi istenek népes seregétől. Örülök, hogy összefutottatok Jankáékkal, ők laptop híján még nálatok is ritkább jelentkezővé lettek, Khm.

    Nosztalgiaképp, rátok gondolva épp libamájat sütök, a zsírban hagyma, fokhagyma és zöldpaprika is sistereg, szaguk meg itten a hajamban és a pulcsimban sunyít.

    Majd még órák hosszat bámulom és olvasom a cuccokat, elsőre azon lepődtem meg, hogy Károly hercegnek maharadzsa volt a nagyfaterja ;) Eddig csak azt tudtam, hogy a nagy Dzsaváharlál Nehru és az utolsó brit alkirály felesége, Lady Edwina Mountbatten alighanem szeretők voltak.

    Szépek, frissek vagytok, a képeken nem látszik, hogy a kívánatosnál nagyobb volt bennetek az átmenő forgalom.

    Következő útirány? A vízumotok nem járt még le? Mikor lesztek Kínában? Április végén, május elején csodálatos ott az idő...

    CsókA

    Tegnap Miskolcon voltam Á-val, németről blicceltem, úgyhogy pótolnom kell, és meg kell írnom holnapra a ma délután beszerzett leckét. Az A.E. Bizottság alapító atyái kerekasztaloztak meg zenéltek valami évforduló ürügyén. Á-könyvet is vittünk, kértek a galéria shopjába, a régi cimborák meg ajiba kaptak

    VálaszTörlés
  2. Sziasztok!
    Igértem, hogy irok majd nektek többet a babázásról ide. Mint gondolhatjátok, a Samuval való foglalkozás napjaink nagy részét kitölti, de igy, hogy Atival mindketten itthon vagyunk, tudunk pihenni is és egymással is foglalkozni. Mindezért hála a gazdasági válságnak és Ati munkanélküliségének :)
    A babázós hirekhez az ihletet a "teve profilból" kép adta, mert valamiért nagyon emlékeztet a feje Samu evés utáni elégedett arckifejezésére.:)
    Fiunk nagyon szépen gyarapodik, már 5 kg.
    Az első hetek teljes boldogságban és eufóriában teltek, összesen talán kétszer pityeredtem el, hogy "nem tudom, miért sir, mit tegyünk, Ati?" - ami egyértelmű túlreagálása volt az adott helyzetnek, csak hát a hormonjaim miatt extra érzékeny voltam. Sámuel nem igényelt eddig kötél-idegzetet, nem hasfájós, nem sir érthetetlen okokból kifolyólag órákig, eszik sokat, alszik sokat, és néha már magában is szivesen nézelődik. Sokat van rajtunk hordozókendőben, és a fürdetés utáni alvástól eltekintve a mi ágyunkban alszik éjjel. Természetesen még felébred éjjel enni, kétszer is.
    Számomra eddig korántsem olyan fárasztó a mamaság, mint gondoltam, a szoptatás nagyon feltölt - főleg lelkileg, mert néha úgy érzem, hogy leszivja a zsiromat is :) (olvastam valahol, hogy a szoptatás stresszoldó hormonokat szabadit fel az anya szervezetében:)), igy jól birom az elszórt 1-2, nagy mázli esetén 3 órás etapokból összeálló napi kb 6 órás alvást. Persze ez valószinűleg nem lenne lehetséges Ati jelenléte nélkül...
    Az utóbbi napokban már komoly neveléselméleti alapokat próbálunk Atival összeeszkábálni, a felelősség most enyhe rémülettel tölt el, mert hát honnan tudnám, mi lesz a jó hosszú távon Samunak??? A szivem mint a vaj, arról meg elég kevés konkrét fogalmam van egyelőre, hogy pontosan mire és főként mikor kéne ránevelni Samut, hogy megtalálhassa a helyét a világban, és boldog lehessen... Ráadásul Györgyi már egyszer rám is piritott kicsit - ez vetett véget a kezdeti eufóriának - ennek hatására most jobban figyelünk a nappal-éjszaka különbségére, és az étkezéseknél megpróbálunk reggeli-ebéd-vacsora centrikusak lenni. Ez a gyakorlatban azt hiszem semmi újitást nem hozott (3-4 óránként Babó jelzi, hogy éhes, és akkor megetetem, napszaktól függetlenül, teát, vizet a modern felfogás értelmében nem adok neki), viszont én szinte folyton számolgatok, hogy jól jönnek-e ki az etetési időpontok, és hogy 6-kor vajon már lehet-e reggelinek nevezni az etetést vagy sem... De legalább már most szembesülök azzal, hogy a gyereknevelés az nem abból áll, hogy éünk bele a világba, aztán majd kialakul, hanem az én felelősségem, hogy megtanitsam a földi élet szabályait Samunak, és ehhez meglehet, gondolkodnom is kell, nem csak bambán örülni annak, hogy milyen nagyon szeretem a fiunkat :)

    A bejegyzéseiteket nagy örömmel olvasgatjuk Atival, igy, hogy ilyen itthonülők lettünk, talán még jobb érzés követni a kalandjaitokat, mint amúgy lenne.
    A sivatagban tényleg a homokon aludtatok? Nem volt nagyon hideg éjjel? Vagy ez nem olyan sivatag volt? A gazella mellé milyen ragadozó társul?

    Az itthon ülés másik kisérőjelensége, hogy sokat főzünk. Igen, Ati is, hiszen megbeszélés szerint ő vezette a háztartást, amig én felépültem a szülés után :) Ez persze csak részben volt igy, hiszen többször hoztak anyukámék ételt, és sógornőm és nagymamám is besegitett egyszer-egyszer, illetve én sem tudtam szó nélkül hagyni Ati ténykedéseit :)
    Az ősz slágere egyértelműen az almaleves lett, kevés citrommal, fahéjjal, szegfűszeggel, tejfölös habarással.

    Búcsúzom, már eléggé fáradt vagyok, félek, csak egyre több zagyvaság, és összefüggéstelen kis szösszenet ugrana a billentyűzetemből a képernyőre, ha tovább engedném pötyögni az ujjaimat...

    Puszi nektek!
    Karola

    U.i.: Samu már tud mosolyogni!! Imádnivaló....

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok!

    Úgy tűnik, nem tudok parancsolni pötyögő ujjaimnak :)

    A búcsúzó képen ugye a szent koldus látható? Összeismerkedtetek vele? Mitől szent ő?

    Találkoztatok jógikkal, megvilágosodott mesterekkel? Habár azt hiszem ez utóbbit nem könnyű felismerni, tekintve, hogy nem keresik a feltűnést... Volt-e eddig valami érdekes valláshoz kapcsolódó élményetek? Fontos szerepet tölt be ott az emberek életében a hit? Hogyan nyilvánul ez meg? Meg is élik a vallásukat vagy mint ahogy mifelénk oly sokszor - az csak a vallásos rituálék során és az elméletben jelenik meg, a hétköznapokban nem?

    Most már tényleg megyek Samu mellé aludni..
    Puszi,
    Karola

    VálaszTörlés
  4. Ezt most szépen a nyakunkba zúdítottátok, de jól tettétek, mert mindenképp bíztatóbb, megnyugatóbb képet fest napjaitokról, mint az előző poszt végéhez fűzött kommentár. Olyan nagy vész akkor mégsem lehet, ha rá tudtatok szánni néhány órát ennyi sok szép kép uploadjára azon a tetű-lassú indoneten.
    Megint sikerült India néhány eddig nem látott arcvonásáról képet adnotok, mór stílusú erődítmények, arab házak görög színvilágban, és ha még ettől se éreznénk magunkat valahol Észak-Afrikában akkor ott van a fantasztikus homoktenger, tevékkel... Azután schnitt, jön az asszuáni gát, majd vissza a Földközi tenger szigetvilágának ligetes palotái közé.
    Miközben Ti a sivatagi hőségben tevegeltek, és még a viharfelhőből se tudtok esőt fakasztani, itt a néhány nappal ezelőtti indián-nyárból (nem indiai!) sec-perc alatt kitört a tél, ma a Normafánál már némi hó is volt... Talán csak annyi vigasz, hogy a Balaton még nem fagyott be, legalábbis úgy láttuk akkor amikor késő délután hazaindultunk Tihanyból az Internet Hungary-ről...
    Most már nem csak a három és fél óra, hanem közel 35 fok is van köztetek és köztünk... Arról a néhány ezer kilométerről nem is beszélve...
    P.P.

    VálaszTörlés
  5. Luca, Janó!
    Gratula az újabb kalandokhoz, a fotózás egyre jobban megy, még több 'személyes' képet!

    Szépek a színek, az embernek szinte kedve támad kiruccanni pár napra!

    (többit majd privátin')

    VálaszTörlés
  6. Szia Karola,

    olyan jo, hogy szakitottal egy kis idot az irasra, barcsak eloben is lathatnank mar Samit! A facebookos kepeken latszik, hogy eszik rendesen:) a te mosolyodat es Ati "buszke apa" fejet szinten orom nezni!

    Ne aggodj tulsagosan (persze konnyu mondani), biztosan remek szulok lesztek, mert turelmesek vagytok es jofejek, a nappal-ejszaka es a reggeli-ebed-vacsora dolgot pedig minden gyerek megtanulja elobb-utobb.

    A sivatagban tenyleg a buckakon aludtunk, hajnara eleg hideg lett, mert akkorra kihult a homok, de beburkoloztunk a jo meleg takaroinkba:) Hihetetlenul csillagos volt az eg, aztan feljott a hold es nagyon vilagos lett.

    Az antilopnak nem tudjuk, mi az ellensege, allitolag vannak sakalok, de azok valoszinuleg tul kicsik es lassuak ahhoz, hogy elkapjak.

    Ami a vallast illeti, az itt mindenhol jelen van, es nem is ertik, hogy lehet nelkule elni. az osszes kocsi szelvedojen a visszapillanto kornyeken valamilyen isten, szent zarandokhely, vagy hasonlo fenykepe van.
    Elso szallasadonk, Karchi folyamatosan puszikat dobalt a kocsijaban kiragasztott Mekkat abrazolo kep fele, Ladakhban Buddha, itt Rajasthanban pedig kulonbozo Hindu istenek diszitik az autokat, lakasokat, uzleteket.
    A hazakba, utcakra, sokszort fak ala is szent kepeket es szobrokat raknak, az arrajarok megallnak imadkozni es visznek valami ajandekot (fustolot, viragot, rizst), rengeteg a templom, azokban mar penzt is szokas hagyni.
    Idonkent allataldozatokat is bemutatnak, leggyakrabban kecsket, de van ahol kigyokat, gyikokat es pokokat:)

    Sajnos sokan a vallast is megprobaljak felhasznalni a kulfoldiek lehuzasara, dobalnak egy kis viragszirmot, elmormolnak erted valami imat, aztan tartjak a markukat, es persze mindig keveslik, amit kapnak.

    A kepen lathato szent emberrel nem beszelgettunk. Egyreszt, mert a kozvelekedessel ellentetben Indiaban szanalmasan kevesen beszelnek angolul, a tobbseg csak par szot vagy meg annyit sem tud. Masreszt, az ilyen szent emberek a legnagyobb lehuzok. Letelepszenek valami templom lepcsojere, idonket kantalnak egy kicsit, es koldulasbol tartjak fenn magukat. Sokan hasist is szivnak, hogy nagyobb ihletuk legyen az imadkozashoz:)

    Anyacska,

    amit Nehrurol irtal, az tenyleg konnyen elkepzelheto. A shimlai muzeumban lattunk egy fenykepet, amin Mountbatten savanyu pofaval all valami unnepsegen, mikozben a felesege es Nehru bizalmasan nevetgelnek. Mar akkor is gyanus volt...

    A programunk ugy nez ki, hogy holnaputan Jaipurba megyunk, ami allitolag nagy es koszos, de Azsia egyik legnagyobb es legvaltozatosabb bazarjat tudhatja magaenak. A varhato faradalmakat a Koladeo Nemzeti Parkban pihenjuk ki, majd a kotelezo Agra es Varanasi utan atmegyunk Nepalba. Ez azert is szukseges, mert a vizumunk 28-an lejar, ugyhogy el kell hagynunk az orszagot.
    Kinara nem biztos, hogy lesz penzunk, allitolag lenyegesen dragabb, mint India es Del-Kelet-Azsia:(

    Papa,

    reg ota figyelem az elso maradando havakat, es amiota az eszemet tuodom november 8. a rekord. Akkor ez iden konnyen megdolhet, nelkulunk.

    Dani,

    meg nem jott meg privatin` a tobbi.

    Csok,

    Luca&Jano

    VálaszTörlés
  7. Mélységesen elitélem a gyermekmunkat és a noi sitt-szallitast, ellenben nagyon tetszett a kék korengeteg, a sivatagi beszamolo, a pok-aldozat és a bucsu-kép! :-)

    VálaszTörlés
  8. Luca&Janó, nagyon élvezetes a "késői" leveletek, de kárpótlásul gyönyörűek a képek és végre Lucámról is több jó kép van, kipihentétek magatokat? A sivatagban menő Luca képe eddig a legjobb!!! A mi itteni időjárásunkkal ne is törődjetek csak akkumláljátok a meleget, jól jön még ebbe az energiatakarékos zónában.
    No és h még Samuról is itt olvashatunk az meg csúcs. Oh, vajh miről ír majd Sacu Rómából?
    Puszi, Angimama

    VálaszTörlés
  9. Janó: jegyezd fel az új rekordot, mondjuk október 12, ez a hó a Normafánál megmaradt két-három napra, a füvön és a mellékutakon lehetett 3-4 centi is, a bátrabbak akár le is csúszhattak a pályán... Mi csak Nagyi szállója előtt érzékeltük, hogy ha itt az öregek kimerészkednek, az biztos combnyaktörés, a bevezető út hólapátért kiáltott. (Felfelé menet sószóró jött szembe az Eötvös úton, tiszta téli világ!) De a jövő péntekre újra plusz 18-at ígérnek, most 6-7 foknál tartunk. (Szerdáról csütörtökre fűtésünk se volt, kiment egy biztosíték a kazánban, úgyhogy nagyon átéreztük a telet!)
    Péntek-szombaton egvolt a csapatépítés is a téli pusztában a Kecskemét környéki tanyavilágban; a rendkívüli időjárásra tekintettel mindenki hozott fürdőruhát is, és a péntek délutánt a ballószegi termálfürdőben töltöttük, hozott tévén ott néztük az U20-as focicsapat világbajnoki bronzmérkőzését is... A győzelem megalapozta az esti hangulatot is, de a három 10 fős póker-tournament közül csak az utolsót sikerült megnyernem...
    P.P.

    VálaszTörlés
  10. hello itt Jeremy!
    Itt màr szar öszi idöjàràs van.
    Tevegelés közben, jaisalmer környékén nem volt betépve a tevés manusz? mert a miénk alig maradt fent a tevén..
    Sok sok kaladot kivànok!
    Ciao

    VálaszTörlés