2010. május 10., hétfő

Bangkok News

„Az utóbbi napokban történt erőszakos fegyveres cselekmények, valamint az elkövetkező - legalább - egy hét előre meg nem jósolható eseményei miatt, az Európai Unió  külképviseleteinek többségéhez hasonlóan a magyar nagykövetség sem javasolja – halaszthatatlan ügyek kivételével - a bangkoki úti célú  beutazást.”
(kulugyminiszterium.hu, 2010.04.26.) 
Mire  Bangkokba érkeztünk (nem a legideálisabb időzítéssel) a tüntetés átköltözött a turistnegyedből a modern városközpontba. Az első napokban mindössze pár töltény verte lukat fedeztük fel a falban, azon a helyen, ahol először vesztették fejüket tüntetők a katonaság éles fegyverrel történő beavatkozása során. 
A Bromo vulkánon megismert lengyel barátaink ugyanaznap érkeztek a városba, mint mi, így napjaink nagy részét és az összes esténket  velük töltöttük. Még egy komolyabb buliba is eljutottunk, hála Vermes Dávidnak és egy helyi zenei újságíró lánynak, Onsirinek. 
A buli másnapján, mikor a „vitamin injekció” fantázianevű reggeli menüben bízva próbáltunk magunkhoz térni, megdöbbenve olvastuk az újságban, hogy amíg mi a nagyvárosi éjszakai életet élveztük, a tüntetés újabb véres fordulatot vett: egy gránátvetőből kilőtt négy gránát három emberrel végzett és körülbelül 80-an megsebesültek.
Később megismerkedtünk egy orosz születésű, New Yorkban élő fotóriporterrel, aki már a kezdetek óta követi az eseményeket, és az egyik gránát pár méterrel mellette csapódott be. Érdeklődésünket látva felajánlotta, hogy bemehetünk vele a tüntetés sűrűjébe néhány jó képet készíteni, de mivel a gólyóálló mellények elfogytak és sisakból is gyenge (motoros) jutott volna, végül visszautasítottuk a lehetőséget. A távolmaradás mellett szólt az a pletyka is, miszerint az ellenséges tábort mindkét oldal meggyilkolt újságírókkal tervezi lejáratni. 
Nappal ugyanakkor megfelelő öltözéket választva (a piros, rózsaszín és sárga politikai jelentéssel bír) viszonylag veszélytelen volt körülnézni. Békés időben a tüntetés sokban hasonlít a Kossuth téri kempingezéshez ezerszeres méretben. A vörös ingesek két-három hónapja ellenőrzésük alatt tartják Bangkok üzleti központját, körülbelül  háromszor három metrómegállónyi területet. Ez azt jelenti, hogy erre a részre csak a barikádokon keresztül lehet bejutni a vörös ingesek ellenőrzése után. Bent fáradt fesztiválhangulat uralkodik, kitűzőket és piros mindenfélét lehet vásárolni, egyszerű ételekből és toi toi vécékből sincs hiány, sokan rendezkedtek be hosszú távra. Az egészben a legmegdöbbentőbb, hogy mindez a város szívében zajlik, a legnagyobb bevásárlóközpontok, a Four Seasons és tucatnyi másik luxusszálloda több mint két hónapja zárva tart. A bevételkiesés nyilvánvalóan dollármilliárdokban mérhető, a kempingezés mégis zavartalanl folyik mind a mai napig. 

Bangkokban soha nem kell messzire menni, ha az ember éhes

lendületben a város

uszályvontató

buliba menet

love is in the air

a thai whiskyt nem ajánljuk

jó a buli

aranypofa

Thaiföld legnagyobb fekvő Buddhája

46 méter hosszú

díszes sztúpák

az egyik lelkes vöröinges szerint olyan, mint a vietnami háborúban

fáradt katona

tüntető eb

piros, piros, piros

a magasvasút egész nap árnyékot ad

a luxushoteleket és üzleteket egy-egy fegyvertelen biztonsági őr védi, a kirakatok érintetlenek, senkinek nem jut eszébe törni, zúzni, lopni

még neki sem

Dior nem, de jégkása kapható

ő az amerikaiakkal van

vörös zászlónk leng

dobd fejbe a miniszterelnököt és nyerj kispárnát

kiköltöztek

tabló

a legkellemesebb és leggyorsabb közlekedési eszköz

Democracy Monument

vonattal Kambodzsába

5 megjegyzés:

  1. A demonstracio békés jellege és a relative alacsony szamu aldozat ellenére megnyugtato, hogy mar tovabbvonatoztatok...
    M

    VálaszTörlés
  2. Nektek meg a lengyel haverotoknak melyik buli volt az a "halaszthatatlan ügy", ami miatt minden jótanács ellenére be kellett utaznotok? Csatlakozom Marcihoz: jó, hogy túl vagytok rajta! Tudom: ad némi adrenalinlöketet ott lenni valaminek a sűrűjében, de elég, hogy egyszer bekövetkezzen az, aminek ilyen helyzetben megnő a valószínűsége, és visszafordíthatalanul bizonyosodik be, hogy nem érte meg! Még akkor se, ha beszámolótok stílusa, a képek minősége alapján hadítudósitónak is kiválók lennétek!

    Más: "a koktél-transzparenssel tüntető" őslakos tábláján véletlenül lett két szóba írva a cock és a tail? Így ital helyett én nemiszervekre asszociálok, bevallom, eddig eszembe se jutott, hogy mikből áll össze az italkeverék elnevezése...

    P. P.

    VálaszTörlés
  3. Izgizve, olvastam a posztot, nem semmi érzés lehetett látni, része lenni egy ilyen tüntetésnek! A buli is jó lehetett abból az egy képből ítélve:) Kirakhatnátok több bulis képet is, gondolom nem csak engem érdekel, hogy zajlik arrafelé az éjszakai élet. A képet hozták a megszokott minőséget, a jelenlegi kedvencem a pályaudvaros, az egy remek pillanatban készült.

    VálaszTörlés
  4. Ja és milyen zene ment a bulikba?

    VálaszTörlés
  5. hát most sem a turista szabványokat hoztátok :))
    CsókA

    VálaszTörlés